czwartek, 3 grudnia, 2020
Strona główna News Dieta bezglutenowa – na czym polega, dla kogo jest przeznaczona

Dieta bezglutenowa – na czym polega, dla kogo jest przeznaczona

Dieta bezglutenowa należy chyba do jednej z najpopularniejszych diet obecnych czasów. Produkty „gluten free” można znaleźć już w zasadzie w każdym sklepie. Stosowana przez jednych ze względu na ograniczenia zdrowotne, inni traktują ją jako lepszą alternatywę dla tradycyjnej diety. Często decydują się na nią w celu redukcji masy ciała, poprawy ogólnego samopoczucia. Na czym polega dieta bezglutenowa i czy każdy może ją stosować ?

Dieta bezglutenowa – na czym polega?

Dieta bezglutenowa to dieta, w której eliminujemy gluten, który z kolei jest mieszaniną białek roślinnych zawartych w produktach zbożowych, takich jak pszenica (w tym orkisz), żyto, jęczmień oraz owies. Charakterystyczna cecha glutenu to kleistość powodująca, że ciasto podczas wyrabiania ma ciągliwą konsystencję. Składnik ten, obok mleka, jest jednym z najczęściej występujących alergenów pokarmowych.

Jednak pamiętajmy o tym, iż w przypadku zdecydowania się na produkty bezglutenowe powinniśmy bilansować nasze posiłki tak, aby każdy z nich dostarczał odpowiednie ilości energii i składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dieta bezglutenowa – dla kogo przeznaczona?

Dieta bezglutenowa przeznaczona jest, przede wszystkim, dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu, gdyż spożywanie go powoduje zanikanie kosmków jelitowych. W konsekwencji prowadzi to, do zmniejszenia powierzchni wchłaniania składników odżywczych w jelicie cienkim. Po dłuższym czasie może dojść do jego znacznego upośledzenia, co może wywołać symptomy ze strony przewodu pokarmowego. Do typowych objawów należą : przewlekła biegunka, zaparcia i wzdęcia, jadłowstręt, bóle brzucha oraz spadek masy ciała. Przejście na dietę bezglutenową jest u tych osób jest niezbędne, gdyż zmniejsza ona proces zapalny i odbuduje kosmki jelitowe, co poprawi wchłanianie składników odżywczych.

Dieta bezglutenowa należy do diet eliminacyjnych, przez co nie jest polecana u osób zdrowych. Jej wprowadzenie możliwe jest tylko pod nadzorem specjalisty. Jej restrykcyjny charakter wymaga odpowiedniego zbilansowania diety – w przeciwnym przypadku może wywoływać szkodliwe dla organizmu niedobory. Warto więc zwracać szczególną uwagę na zakupione przez nas produkty i zaopatrywać się tylko w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością. Takim przykładem jest EasyEco.pl , gdzie mamy szeroką gamę produktów.

Dieta bezglutenowa – na co uważać?

Wydawać się może, że dieta bezglutenowa jest dość łatwa w stosowaniu. Produkty z napisem “gluten free” są dostępne w każdym sklepie. Jednak okazuje się, że są to tylko pozory, gdyż produkty bezglutenowe najczęściej należą do wysoko przetworzonych, przez co mogą być ubogie w składniki odżywcze. Gluten jest powszechnie stosowany w przetwórstwie, gdyż nadaje odpowiednią konsystencję wypiekom. Będąc na diecie bezglutenowej należy szczególnie zwracać uwagę na skład produktów. Najlepiej jest sięgać po te, które na etykiecie mają symbol przekreślonego kłosa. Ten znak informuje, iż produkcja żywności była starannie oddzielona, badana pod względem zawartości białek glutenowych oraz ściśle monitorowana przez specjalne jednostki kontrolne.

Dieta bezglutenowa a odchudzanie

Nie należy mylić diety bezglutenowej z dietą odchudzającą. Analizując skład gotowych produktów bezglutenowych, można zauważyć znaczne ilości tłuszczów i cukru, co może mieć wpływ na dostarczenie do organizmu więcej energii. Często produkty pozbawione glutenu są bardziej kaloryczne niż ich glutenowe odpowiedniki.

Zauważalna utrata wagi u niektórych osób stosujących dietę bezglutenową wynika zazwyczaj z ograniczenia węglowodanów. Szczególnie produktów zbożowych o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak białe pieczywo, drobnoziarniste kasze, kasza manna, kuskus oraz biały makaron. Na redukcję masy ciała może wpłynąć również fakt spożywania mniejszej liczby kilokalorii, niż wynosi zapotrzebowanie organizmu. Zarówno biały chleb, jak i brązowy ryż dostarczają kilokalorii. Zjadanie zbyt dużych ilości jednego lub drugiego produktu może wiązać się ze wzrostem wagi. Dlatego też warto wybierać zdrowe, bezglutenowe przekąski Amarelki bio – słodkie talarki na bazie amarantusa.

 

16 KOMENTARZE

  1. Ja na szczęście nie mam problemów że zdrowiem i nie muszę aż tak bardzo pilnować składu tego co jem. Chociaz wiadomo, że im lepszy skład tym lepiej 🙂 widzę, że ten sklep ma szeroki asortyment, a moja koleżanka ostatnio szukała słodyczy bez glutenu. Tu będzie mogła poszaleć z zamówieniem 🙂

  2. Bardzo dobrze, że o tym mówisz. Nie podoba mi się cala ta moda na gluten free. Ludzie nie mają pojęcia jaką krzywdę sobie robią nie kontrolując jej z lekarzem i dietetykiem. A przekąski tego typu może jeść każdy 🙂

  3. W końcu ktoś od A do Z wyjaśnił na czym polega ta dieta i dlaczego nie może być na niej każdy 🙂 Ludzie myślą, że każdą dietę można sobie zrobić od tak dla zachcianek, a później się okazuje, że efektem jest więcej szkód dla zdrowia niż zysków.

  4. Mam koleżankę, która stosuję tą dietę właśnie z względów zdrowotnych. W jej przypadku poskutkowała znacznie lepszym samopoczuciem. Pamietam, że jeszcze 10 lat temu miała ogromny problem żeby kupić w sklepach coś gluten free.

  5. Na szczęście nie botykam się z żadnymi nietolerancjami i nie muszę wprowadzać specjalnych ograniczeń. Domyślam się, że to bardzo kłopotliwe.

  6. Kiedyś przez dość długi czas musiałam przebywać właśnie na diecie bez glutenowej. Szczerze powiem, że do dziś nie wiem do końca dlaczego było takie zalecenie lekarza, ale przyznam, że po mimo tego, że spożywałam wtedy więcej posiłków niż teraz to moja waga raczej stała w miejscu bądź spadała, a teraz to tylko rośnie 😀 Chyba czas najwyższy powrócić do starych nawyków 😀

  7. Fajny wpis – bardzo dokładny. Ludzie często właśnie mylą tą dietę i stosują, aby schudnąć. Mój kolega z pracy musi być na diecie bezglutenowej. I nie jest to łatwe zadanie. Wszystko zależy od zakupu dobrych produktow, bo te tzw. “gluten free” niekoniecznie zawsze sa dobre. Trzeba dokladnie czytac sklad. On ma wyważoną dietę zw względu na problemy zdrowotne. Ja na szczęście gluten dobrze toleruje. Ale myślę, że osoby nie posiadajace wiedzy na ten temat duzo wyniosą z Twojego dobrze opisanego wpisu.

  8. Mam w rodzinie osobę na tej diecie. Trzeba bardzo uważać na produkty , które się kupuje . Dieta sama w sobie jest smaczna i naprawdę pomaga

  9. fajnie że o tym piszesz, bo nie wiele ludzi wie na czym polegają takie diety i niepotrzebnie się w nie pakują robiąc sobie więcej szkód.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here