Kotleciki mielone z mięsa z rosołu

Po ugotowaniu rosołu mam zawsze dylemat co zrobić z mięsem, na którym gotowała się zupka. Oczywiście najprościej jest je obrać i wrzucić s powrotem do zupy. Jednak co jeśli w domu nie ma amatorów na gotowane mięso w zupie? Moja propozycja to kotleciki mielone. Delikatne w smaku – może je zjeść spokojnie ponad roczne dziecko. Julka bardzo je polubiła. 

Do kotletów będziemy potrzebować:

 

  • mięsko z rosołu (dziś u mnie było to skrzydło z indyka)
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • koperek
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • sól (jeśli podajemy dzieciom to możemy z niej zrezygnować)
  • odrobina masła
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Obrane mięso wraz z cebulą mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy:  jajko, pokrojony drobno koperek, przyprawy. Możemy dodać odrobinę bułki tartej.
Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kotleciki. Smażymy na oliwie na zloty kolor z obu stron. Po usmażeniu na każdym kotleciki układamy odrobinkę masła aby wsiąkło w kotleciki wzbogacając ich smak.
Smacznego!

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj