Na naszym rynku spożywczym możemy zaobserwować prawdziwy wysyp nowych
zdrowych propozycji, niestety też często pseudo-zdrowych batonów, które reklamują się jako
idealne przekąski fit lub substytuty drugiego śniadania. Z przykrością stwierdzam, że zdecydowana większość, to ogromne ilości cukru połączone z tłuszczem, zagęstnikami, stabilizatorami,
konserwantami i innymi dodatkami zapachowymi. Nic, co moglibyśmy z czystym
sumieniem zaproponować dziecku (a nawet dorosłemu), jako przekąskę, czy zamiennik drugiego śniadania.
zdrowych propozycji, niestety też często pseudo-zdrowych batonów, które reklamują się jako
idealne przekąski fit lub substytuty drugiego śniadania. Z przykrością stwierdzam, że zdecydowana większość, to ogromne ilości cukru połączone z tłuszczem, zagęstnikami, stabilizatorami,
konserwantami i innymi dodatkami zapachowymi. Nic, co moglibyśmy z czystym
sumieniem zaproponować dziecku (a nawet dorosłemu), jako przekąskę, czy zamiennik drugiego śniadania.
Szukając produktu naturalnego, bez konserwantów i sztucznych dodatków
natknęłam się na dwie propozycje, które postanowiłam sprawdzić – Baton Warszawski oraz Helio.
natknęłam się na dwie propozycje, które postanowiłam sprawdzić – Baton Warszawski oraz Helio.
Baton Warszawski jest dostępny w czterech, widocznych poniżej smakach – trzy z nich są wegańskie – czarna porzeczka i kokos, truskawka i wanilia, ziarno kakaowca i pomarańcza, a jeden – gryczany z sezamem i goji – zawiera w składzie miód. Batony charakteryzują się krótką datą przydatności, co w tym przypadku jest wielkim plusem, składają się z naturalnych produktów, bez dodatku konserwantów. Dodatkowo część składników jest ekologicznych, co ma duże znaczenie zwłaszcza w przypadku wiórków kokosowych, które często konserwowanych dwutlenkiem siarki. Kolejnym plusem przysmaku jest niski indeks glikemiczny, na który wiele osób zwraca uwagę. Wygląd i opakowanie batonów jest proste, minimalistyczne – przywodzi na myśl naturę i produkty Bio. Do smaków trzeba się trochę przekonać, bo nie są to typowe słodkie batony. Nam najbardziej przypadł do gustu batonik o smaku truskawek i wanilii.
Batony Helio wypróbowałam w 4 wersjach smakowych: banan i czekolada, owoce leśne i jogurtowa polewa, śliwka i czekolada, 6 ziaren i miód naturalny. W składzie tych batonów można znaleźć różnego rodzaju ziarna, płatki owsiane oraz bakalie. Te naturalne składniki zostały oblane miodem lub czekoladą w zależności od wersji smakowej. Batony idealnie nadają się na drugie śniadanie czy przekąskę do pracy lub w podróży. Są wersją słodsza niż wymienione powyżej. Ze względu na czekoladę na pewno będą bardziej lubiane przez dzieci. Tutaj ciężko było nam zdecydować, który będzie naszym faworytem, śmiało mogę więc stwierdzić, że polubiłyśmy wszystkie.
What's your reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0