KuchniaNews

Jabłka zapiekane z serem brie – przepis

27 marca obchodzony był Międzynarodowy Dzień Sera. Czy wiecie, że historia sera żółtego liczy sobie kilka tysięcy lat. Pierwszy w dziejach ludzkości ser powstał na terenie dzisiejszych Kujaw. Jak oszacowali archeolodzy prowadzący prace wzdłuż brzegów Wisły, pierwszy ser przypominał mozzarellę i powstał około 7500 roku p.n.e.

Dziś sery przybierają różne formy i smaki. Zajadają się nim duzi i mali. Ja również mam swój ulubiony ser i dziś  pokażę Wam w jaki sposób można z niego zrobić danie w sam raz na podwieczorek – Jabłka zapiekane z serem Brie.

Jabłka zapiekane z serem Brie

Lista składników:

  • 4 kwaśne jabłka
  • 200 g sera brie
  • 3 jaja
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 3 łyżki mleka
  • sok z 1 cytryny
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cukru
  • sól, biały pieprz
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania

Jabłka należy umyć, osuszyć i odkroić górną część z ogonkiem. Pamiętajmy, aby ich nie wyrzucać, gdyż jeszcze się nam przydadzą. Następnie skraplamy jabłka sokiem z cytryny.

Wydrążony miąższ z jabłek siekamy na mniejsze kawałki, ponownie skraplamy sokiem z cytryny i mieszamy z drobno pokrojonym serem brie. Następnie wydrążone jabłka napełniamy farszem.

Jaja roztrzepujemy ze śmietanką i mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Powstałym sosem dopełniamy wydrążone, wypełnione farszem jabłka. Następnie przykrywamy odciętymi wcześniej wierzchami i posypujemy cukrem.

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy jabłka. Wstawiamy do ogrzanego piekarnika do temp. 180°C na 15 minut.

Podajemy gorące. Smacznego.

Już niedługo podeślę Wam więcej przepisów a to za sprawą mojej wymarzonej kuchni. Dość często na nią czekaliśmy, gdyż zawsze były poważniejsze wydatki.  W końcu jednak zdecydowaliśmy się na jej urządzenie. Nie były nam straszne wydatki, gdyż zdecydowaliśmy się na kredyt. Pomógł nam w tym doradca kredytowy, hipoteczny Białystok. Polecam takie usługi każdemu, gdyż to profesjonalista wie, jak dobrać wszystko, tak abyśmy wyszli na tym jak najlepiej.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

More in:Kuchnia