27 marca obchodzony był Międzynarodowy Dzień Sera. Czy wiecie, że historia sera żółtego liczy sobie kilka tysięcy lat. Pierwszy w dziejach ludzkości ser powstał na terenie dzisiejszych Kujaw. Jak oszacowali archeolodzy prowadzący prace wzdłuż brzegów Wisły, pierwszy ser przypominał mozzarellę i powstał około 7500 roku p.n.e.
Dziś sery przybierają różne formy i smaki. Zajadają się nim duzi i mali. Ja również mam swój ulubiony ser i dziś pokażę Wam w jaki sposób można z niego zrobić danie w sam raz na podwieczorek – Jabłka zapiekane z serem Brie.
Jabłka zapiekane z serem Brie
Lista składników:
- 4 kwaśne jabłka
- 200 g sera brie
- 3 jaja
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 3 łyżki mleka
- sok z 1 cytryny
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cukru
- sól, biały pieprz
- masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania
Jabłka należy umyć, osuszyć i odkroić górną część z ogonkiem. Pamiętajmy, aby ich nie wyrzucać, gdyż jeszcze się nam przydadzą. Następnie skraplamy jabłka sokiem z cytryny.
Wydrążony miąższ z jabłek siekamy na mniejsze kawałki, ponownie skraplamy sokiem z cytryny i mieszamy z drobno pokrojonym serem brie. Następnie wydrążone jabłka napełniamy farszem.
Jaja roztrzepujemy ze śmietanką i mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Powstałym sosem dopełniamy wydrążone, wypełnione farszem jabłka. Następnie przykrywamy odciętymi wcześniej wierzchami i posypujemy cukrem.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy jabłka. Wstawiamy do ogrzanego piekarnika do temp. 180°C na 15 minut.
Podajemy gorące. Smacznego.
Już niedługo podeślę Wam więcej przepisów a to za sprawą mojej wymarzonej kuchni. Dość często na nią czekaliśmy, gdyż zawsze były poważniejsze wydatki. W końcu jednak zdecydowaliśmy się na jej urządzenie. Nie były nam straszne wydatki, gdyż zdecydowaliśmy się na kredyt. Pomógł nam w tym doradca kredytowy, hipoteczny Białystok. Polecam takie usługi każdemu, gdyż to profesjonalista wie, jak dobrać wszystko, tak abyśmy wyszli na tym jak najlepiej.