
Drogocenna moc olejów
Dodatkowo olej arganowy posiada dwukrotnie więcej witaminy E niż np. oliwa z oliwek. Zawiera cenne antyoksydanty, które chronią nas przed atakiem wolnych rodników wywołujących choroby, w tym nowotwory. Na uwagę zasługują też fitosterole wykazujące działanie hamujące wzrost komórek nowotworowych, spełniają również funkcje regenerującą i naprawczą.
Sok z czarnej porzeczki 100% (Ribes nigrum) posiada charakterystyczny dla dojrzałych owoców czarnej porzeczki smak i zapach oraz ciemnopurpurową barwę. Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz nerwowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Sok warto pić zarówno w okresie jesienno-zimowym, jak i w okresie letnim jako doskonały składnik orzeźwiających napojów i koktajli. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Czarne porzeczki są to jedne z bogatszych w witaminę C owoców. W 100 g znajduje się 181 mg, czyli na przykład 4 razy więcej niż w pomarańczy. W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, a te hamują powstawanie w organizmie związków prowadzących do chorób nowotworowych, a także spowalniają proces starzenia. Dodatkowo obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Flawonoidy działają także oczyszczająco, ponieważ mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi, ułatwiając w ten sposób usuwanie tych szkodliwych dla organizmu pierwiastków.
Sok z rokitnika 100% otrzymywany jest z owoców rokitnika zwanego ananasem syberyjskim. Stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Sok warto pić zwłaszcza w okresie zwiększonej ekspozycji na promieniowanie słoneczne oraz w okresie jesienno-zimowym. Sok z owoców rokitnika można pić rozcieńczony wodą lub innym sokiem owocowym w stosunku 1:3 (1 część soku i 3 części wody lub innego soku).
Sok z rokitnika zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. Jeśli chodzi o smak soku, to jest on bardzo kwaśny i cierpki, dlatego też polecam zmieszanie go z sokiem owocowym np. pomarańczowym.
Jeśli zainteresowały cię naturalne sposoby na dbanie o zdrowie to polecam zajrzeć na stronę https://herbasol.pl/. Gabinet zielarsko-medyczny na pewno znajdzie coś odpowiedniego dla Ciebie.