NewsZdrowie

Dlaczego warto samodzielnie przygotowywać posiłki?

przygotowanie posiłków
przygotowanie posiłków

Współcześni ludzie żyją w nieustannym pędzie. A ta prędkość przekłada się na sposób przygotowywania posiłków. Wiele osób stawia zatem na kupowanie już gotowych produktów lub półproduktów oraz zamawianie dań na wynos. Mimo to gotowanie w domu wciąż ma spore grono zwolenników, którzy przekonują, że to się naprawdę opłaca. Czy tak jest rzeczywiście? O tym napiszemy poniżej.

Współczesne podejście do gotowania w domu

Często nie mamy ani siły, ani ochoty na to, żeby spędzić po długim dniu w pracy kilka kolejnych godzin w kuchni. Dlatego w wielu przypadkach po prostu zamawiamy gotowe dania.

W ostatnich latach pojawił się nawet specjalny catering dietetyczny, nazywany inaczej dietą pudełkową. W ramach tej usługi każdego dnia dostajemy w pudełkach zestaw posiłków na cały dzień. Jedyną rzeczą, którą musimy z nimi zrobić, to co najwyżej podgrzać je w kuchence.

Tego typu podejście promują celebryci, pokazując, jak przydatne i wygodne jest takie rozwiązanie. Dzięki zamawianiu pudełek oszczędzamy bowiem czas, nie musimy myśleć o codziennych zakupach spożywczych oraz planowaniu i przyrządzaniu posiłków. Wszystko dostajemy gotowe, na tacy.

Moda na bycie eko i fit a gotowanie

Równocześnie jednak oprócz wszechobecnego konsumpcjonizmu rozwija się drugi nurt – walka o zdrowy tryb życia.

Wiele osób ma dość codziennej gonitwy i próbuje wrócić do prostszych form działania. Ponownie zwracają się w stronę natury, stawiając na nowy styl życia, czyli slow life.

Podstawą zdrowego trybu życia w „powolnym” wariancie jest właśnie samodzielne przygotowywanie posiłków. Coraz więcej osób z własnej woli chce zająć się gotowaniem, widząc w tym sporą przyjemność oraz sposób na zdrowie dla całej rodziny.

A jak jest naprawdę? Na co takiego pozwala gotowanie w domu? Dlaczego warto samodzielnie przygotowywać posiłki?

Wiem, co jem

Podstawową zaletą samodzielnego gotowania jest pełna kontrola nad wszystkimi składnikami. Dokładnie wiemy, jakie produkty trafiają na nasze stoły. Możemy wybierać każdy z nich, zaopatrując się w ekologicznych sklepach, u sprawdzonych dostawców lub nawet bezpośrednio u producentów.

W ten sposób zyskujemy pewność, że zjadane przez nas potrawy są pełne witamin i cennych składników odżywczych, a nie pestycydów, syntetycznych środków ochrony rośliny lub antybiotyków.

Dzięki temu jemy zdecydowanie zdrowiej, co przekłada się na świetne samopoczucie, dobrą kondycję oraz odpowiednią masę ciała.

Wiem, ile zjadam

Samodzielne przygotowywanie wszystkich posiłków sprawia, że możemy nie tylko sprawdzić wszystkie składniki pod kątem bezpieczeństwa, ale także precyzyjnie określić ich kaloryczność.

To wielka zaleta, z której chętnie korzystają osoby, przechodzące na rozmaite diety – pro zdrowotne lub odchudzające.

Sposób na oszczędności

Inną zaletą gotowania w domu jest oczywiście znaczące obniżenie kosztów. Skorzystanie z gotowego cateringu dietetycznego możemy uznać za wygodne, jednak równocześnie generuje spore koszty. Trzeba się bowiem liczyć z wydatkiem 250-500 zł za osobę tygodniowo.

Gdy gotujemy w domu, płacimy zdecydowanie mniej, co przekłada się na znacznie korzystniejszą sytuację domowego budżetu.

Przyjemność i sposób na spędzanie czasu z rodziną

Wiele osób czerpie także wielką przyjemność z gotowania. Nie dotyczy to tylko miłośników amatorów eksperymentów kulinarnych. Często słyszy się bowiem, że przyrządzanie posiłków bywa sposobem na relaks i odstresowanie się.

Niekiedy może stać się również opcją na spędzanie czasu z najbliższymi, a nawet świetną zabawą, do której warto zaangażować wszystkich domowników.

Gotowanie, czyli wszystko pod kontrolą

Co ciekawe, regularne gotowanie przynosi także sporo ogólnych korzyści, w tym szczególnie istotne umiejętności miękkie, które bywają przydatne w innych aspektach życia, również tego zawodowego.

Przyrządzanie posiłków dla siebie i rodziny sprawia, że uczymy się cierpliwości, planowania oraz koncentracji na zadaniu. A przecież to kluczowe kompetencje, przydatne na wielu, różnych stanowiskach.

Gotowanie – ogólny rozwój i zdrowie

Gotowanie uczy, sprawia, że się nieustannie rozwijamy oraz otwieramy na wiele nowych smaków i kultur nie tylko typowo kulinarnych. Osoby gotujące bywają bardziej kreatywne oraz dokładne, a to przydaje się nie tylko przy garnkach.

Warto zatem zastanowić się nad tym, czy samodzielne przygotowywanie posiłków się nam nie opłaci – dla rozwoju własnego, zdrowia całej rodziny oraz czystej przyjemności tworzenia oraz spędzania czasu z najbliższymi na wspólnym działaniu.

***

Chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym żywieniu? Sporo ciekawych porad na ten temat można znaleźć na stronie SklepAgnex.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

More in:News