Najpopularniejsze i najłatwiejsze do przyrządzenia w domu są kawy rozpuszczalne i parzone. Jednak jak się okazuje te rodzaje kaw niekoniecznie należą do najzdrowszych. Przeciwnicy rozpuszczalnej na jej niekorzyść wymieniają ochratokscyne A, czyli truciznę zawartą w kawie rozpuszczalnej. Produkowana przez pleśń, która jest niebezpieczna dla naszego organizmu, gdyż zaburza pracę odpornościowego i nerwowego. Natomiast kawa parzona tworzy zawiesinę, która podrażnia ściany żołądka, przez co może powodować wrzody. Zatem jaką kawę wybrać najlepiej? Okazuje się, że najzdrowsza jest kawa z ekspresu.
Dlaczego ? otóż ma to związek z czasem, w jakim zmielone ziarna kawy mają styczność z wodą. Im krócej pozostają w niej, tym lepiej dla naszego napoju. Tak zrobiona kawa nie tylko pobudzi nasz umysł do działania, ale również ochroni nasz układ nerwowy. To nie wszystko, gdyż wykazano, że picie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowań na niektóre z nowotworów, np . wątroby czy jelita grubego. Kawa z ekspresu zawiera również sporo polifenoli (antyutleniaczy), które spowalniają proces starzenia się organizmu. Dlatego też ja zrezygnowałam z picia kawy rozpuszczalnej, jak i tej parzonej a zdecydowałam się na picie jedynie tej z ekspres.