Na szczęście zima odchodzi od nas wielkimi krokami. Za oknem świeci słońce i swym wiosennym żarem roztapia wokół ostatnie śniegi. Najwyższy czas więc na wiosenne potrawy! W tej uroczystej chwili warto więc zadać sobie pytanie: jakie potrawy najlepiej pasują na patelnię aluminiową? A, że wokół wszystko budzi się do życia, to zadbamy również i o to, by były to dania stricte wiosenne.
Jakie potrawy najlepiej pasują na patelnię aluminiową?
Odpowiadając na to pytanie weźmiemy pod uwagę tylko stricte wiosenne dania. Nastaje bowiem czas, kiedy to otaczająca nas przyroda ulega odrodzeniu, dużo jest w związku z tym wokoło ziół i warzyw – co odzwierciedlić z kolei powinniśmy w naszym daniu. Jakie więc potrawy najlepiej pasują na patelnię aluminiową?
- Młoda kapusta z boczkiem i porem
- Makaron ze szpinakiem
- Kurczak ze szparagami
Jak na patelni aluminiowej przygotować młodą kapustę?
Celowo do zadania tego wybieramy patelnię aluminiową – jako najpopularniejszy jej typ. Naszym celem jest bowiem pokazać – jak łatwo, szybko i bezproblemowo przygotować wyśmienite danie, na tej jakże popularnej patelni.
Żadna natomiast potrawa nie kojarzy się tak jednoznacznie z wiosną, jak wspomniana w podtytule tego akapitu – młoda kapusta. Danie to spożywamy bowiem tylko i wyłącznie w tym okresie. Tylko na wiosnę jest ono dostępne. Dla polepszenia smaku naszej młodej kapusty dodajemy także do niej smażony boczek – który odpowiednio wzbogaci smak. Dla prawdziwych smakoszy, którzy lubią nowatorskie, wyraziste połączenia – radzimy dodać do tego także i por. Całość zjeść możemy popijając sokiem pomidorowym, lub innym warzywnym.
Makaron ze szpinakiem – z patelni aluminiowej
Drugim warzywem, które tak jednoznacznie kojarzy się nam wszystkim z wiosną są oczywiście świeże liście szpinaku. Najlepiej kupić je ponadto na bazarze, lub targu – bezpośrednio od rolnika. Tutaj szkoły są różne: przed podsmażeniem ich ze śmietaną na naszej aluminiowej patelni – możemy je pociąć, lub zostawić całe. Makaron, który możemy wybrać to standardowe spaghetti. Żeby jednak urozmaicić naszą potrawę na wiosnę – zastąpić je możemy penne, lub kokardkami.
Kurczak smażony na aluminiowej patelni ze szparagami
Kurczak to standardowa potrawa. Można ją spożywać w każdym czasie. Żeby jednak nadać mu wiosennego posmaku – dodać do niego możemy także i szparagi. Warzywo to – zwłaszcza w swej zielonej odmianie – jest kwintesencją wiosny, którą zaserwować możemy sobie na naszym talerzu. Zielone pędy szparagów panierujemy więc i podajemy z usmażonym na sposób rustykalny kurczakiem. Danie to popić możemy lekkim aperitifem – który w pewnym sensie też oddaje lekkość i powab wiosennego przebudzenia. Dobrym wyborem będzie tu białe wino zmieszane z wodą w odpowiadających nam proporcjach.
Podsumowanie
Ujmując to w najprostsze słowa – aluminiowe patelnie na wielu płaszczyznach w niczym nie ustępują ich stalowym, czy granitowym odpowiednikom. Ponadto są od nich lżejsze i poręczniejsze. Warto więc zadbać o ich jakość – wybierając je tylko spośród dobrych sklepów internetowych, jak choćby Prymus AGD.