Dziś propozycja idealna na śniadanie lub lekką kolacje, zarówno dla mam jak i maluszków (od około 10 miesiąca). Zacznijcie (lub zakończcie ;-)) dzień z kaszą jaglaną na słodko, czyli Kasza jaglana z jabłkami.
Dlaczego kasza jaglana?
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz, gdyż zawiera w sobie dużo białka, potasu oraz fosforu. Jest bogata w krzemionkę, a ta bardzo dobrze wpływa na nasze włosy, witaminę E i lecytynę. Kaszę jaglaną możemy jeść na słodko, jak i ma słono – np. z dodatkiem warzyw. Gotowanie nie zabiera dużo czasu – bo ok. 15 minut, natomiast energii po jej zjedzeniu mamy na cały dzień ;-).
Przepis na dwie porcje kaszy jaglanej z jabłkiem:
- 100g kaszy jaglanej
- 1 jabłko
- Szklanka mleka kokosowego lub migdałowego (może być też zwykłe krowie)
- Łyżka ziaren słonecznika
- Szczypta cynamonu
- Szczypta imbiru
Kaszę jaglaną uprażyłam na sucho w garnuszku – do momentu aż zaczęła wydzielać orzechowy aromat. Zalałam wrzątkiem i odcedziłam. Wrzuciłam ponownie do garnuszka i zalałam 2-krotnie większą ilością wody. Tak przygotowaną kaszę gotowałam przez ok. 10 minut, po czym zestawiłam z ognia i odstawiłam pod przykryciem do wchłonięcia przez nią całej wody. Następnie wlałam mleko i podgrzałam całość.
Jabłko umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Jeśli robisz porcję dla dziecka możesz jabłko zetrzeć na tarce. Następnie dodałam do gorącej kaszy. Całość doprawiłam do smaku szczyptą imbiru i cynamonu.
Jabłko umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Jeśli robisz porcję dla dziecka możesz jabłko zetrzeć na tarce. Następnie dodałam do gorącej kaszy. Całość doprawiłam do smaku szczyptą imbiru i cynamonu.
Kaszę można dosłodzić miodem (ale uwaga miód może uczulać). Gotowe śniadanko przełożyłam do miseczek a na wierzch posypałam nasionami słonecznika. (jeśli Twoje dziecko jeszcze nie radzi sobie z gryzieniem to zrezygnuj ze słonecznika w jego porcji).
Smacznego!
Smacznego!
What is your reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0