Po ugotowaniu rosołu mam zawsze dylemat co zrobić z mięsem, na którym gotowała się zupka. Oczywiście najprościej jest je obrać i wrzucić s powrotem do zupy. Jednak co jeśli w domu nie ma amatorów na gotowane mięso w zupie? Moja propozycja to kotleciki mielone. Delikatne w smaku – może je zjeść spokojnie ponad roczne dziecko. Julka bardzo je polubiła.
Do kotletów będziemy potrzebować:
- mięsko z rosołu (dziś u mnie było to skrzydło z indyka)
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- koperek
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- sól (jeśli podajemy dzieciom to możemy z niej zrezygnować)
- odrobina masła
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Obrane mięso wraz z cebulą mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy: jajko, pokrojony drobno koperek, przyprawy. Możemy dodać odrobinę bułki tartej.
Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kotleciki. Smażymy na oliwie na zloty kolor z obu stron. Po usmażeniu na każdym kotleciki układamy odrobinkę masła aby wsiąkło w kotleciki wzbogacając ich smak.
Smacznego!
What's your reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0