Dobrze komponują się także z wytrawnymi daniami, mieszankami orzechowymi czy napojami. Ale czy takie owoce są zdrowe? Czy można je samodzielnie przygotować w domu, by cieszyć się ich pysznym smakiem bez obawy o to, że wraz z owocem zjada się dodatkowe substancje konserwujące i poprawiające smak? Oczywiście, że tak. Poniżej znajdują się najważniejsze informacje na temat owoców kandyzowanych i tego, jak samodzielnie je przygotować.
Owoce kandyzowane, czyli jakie?
Owoce kandyzowane to takie, które są przygotowywane poprzez kilkukrotne smażenie w syropie. Następnie takie owoce są suszone. Dzięki takiemu procesowi są one długo zdatne do spożycia i mogą być wykorzystane na różne sposoby. Kandyzować można też płatki kwiatów – najczęściej w ten sposób przygotowuje się płatki róż zdobiące słodkie wyroby. Dość popularny jest również imbir kandyzowany.
Czy owoce kandyzowane są zdrowe? Ile zawierają kalorii?
Jak się można domyślić, owoce kandyzowane są o wiele bardziej kaloryczne w porównaniu ze świeżymi owocami czy suszonymi. Dzieje się tak z uwagi na sposób ich przygotowania. Trzeba jednak wiedzieć o tym, że właśnie ich przygotowanie pozwala na zachowanie ich cennych wartości odżywczych – analizy pokazują, że zawartość mikro i makroelementów jest zbliżona do tej, jaką można znaleźć w owocach suszonych.
Czy owoce kandyzowane można przygotować samodzielnie w domu?
Owoce kandyzowane to pyszny smakołyk, który zyska na wartości odżywczej, jeżeli samodzielnie przygotuje się go w domu. Dzięki temu można uniknąć sklepowych owoców kandyzowanych, które często zawierają sztuczne barwniki czy dodatki mające polepszyć ich smak i wydłużyć termin przydatności do spożycia. Samodzielne przygotowanie owoców kandyzowanych nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości. Później można je wykorzystać do domowych ciast i deserów. Do czego jeszcze można zastosować przygotowane w domu owoce kandyzowane, przeczytać można na stronie https://uczymyjakslodzic.pl/owoce-kandyzowane-zrobisz-je-w-domu/
Jak samodzielnie przygotować owoce kandyzowane?
Do przygotowania tej pysznej, słodkiej przekąski potrzeba wybranych owoców, wody i cukru. Należy przy tym pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. Zaleca się trzymanie proporcji 1:1:1. To znaczy, że jeżeli chcemy kandyzować 1 kg owoców, potrzeba do tego będzie kilograma cukru oraz litr wody. Mniejsze owoce można kandyzować w całości. Wcześniej jednak trzeba pamiętać o tym, aby usunąć z nich pestki. Większe należy pokroić w kostkę lub w paski.
Na początek należy zagotować 1/3 wody i 1/3 cukru. Do tak powstałego syropu należy dodać wcześniej przygotowane owoce. Całość należy zostawić na 24 godziny. Kolejny krok to przygotowanie kolejnego syropu i dodanie do niego owoców oraz powstałego poprzedniego dnia syropu. Tak przygotowany syrop ponownie zostawia się na 24 godziny. Ostatniego dnia całą procedurę się powtarza. Po zakończeniu moczenia owoców odcedza się je i suszy. Najlepiej zrobić to w piekarniku ustawionym na 140 stopni. Suszenie należy zakończyć po 10 minutach.