Z tego co zdążyłyśmy się zorientować to ekspresy do kawy, które sprawdzą się w kawiarni są następujące: ekspres ciśnieniowy kolbowy, ekspres ciśnieniowy automatyczny, ekspres przelewowy, ekspres dzbankowy (kawiarka).
Ekspres kolbowy ręczny należy do najbardziej profesjonalnych ekspresów do kawiarni. Aby go dobrze obsłużyć potrzeba odrobiny kunsztu i doświadczenia. Warto więc najpierw przejść odpowiednie szkolenie, jednak dla mojej przyjaciółki to nie problem, gdyż planowała w swoim lokalu zatrudnić tylko wyszkolonych baristów. Ekspresem kolbowym zrobisz espresso, które stanowi podstawę najpopularniejszych kaw: cappucino, cafe latte, latte machciatto i americano.
Ekspres automatyczny posiada młynek, pojemnik na wodę oraz pojemnik na fusy. Dodatkowo może posiadać także spieniacz do mleka. Jest wygodny i praktyczny, używamy w nim kawę ziarnistą. Jednak smak kawy jest zdecydowanie mniej aromatyczny niż w przypadku kolbowego, a ekspresy takie szybciej tracą temperaturę i wymagają częstszego czyszczenia. W dodatku są zdecydowanie bardziej awaryjne od tych pierwszych.
Ekspres przelewowy jest przeznaczony do parzenia kawy czarnej i białej, jednak wymaga posiadania dodatkowo spieniacza do mleka. Fajną opcją w tym przypadku jest zrobienie dużej porcji kawy za jednym razem. Czas jej parzenia to od około 5 do 15minut (ma tu znaczenie grubość zmielonej kawy). Na pewno znajdą się także fanatycy kawy parzonej w ten sposób.
Jak widzicie nie taki diabeł straszny jak go malują. Wybór ekspresu nie okazał się, aż tak ciężki jak myślałyśmy. Kawiarnia startuje już niedługo.