Firma Happycall opracowała pierwszą na rynku rewolucyjną patelnię dwustronną, która dzięki swojej nowoczesnej budowie zapobiega wydostawaniu się na zewnątrz zapachu i dymu oraz rozchlapywaniu oleju podczas przyrządzania potraw. To światowy bestseller, gdyż ma na swoim koncie już ponad 20 milionów sztuk sprzedanych patelni na świecie, od chwili pojawienia się jej na rynku w 2001 roku. Model Titanium Jumbo Grill HAPPYCALL w stosunku do modelu Titanium Standard HAPPYCALL, różni się posiadaniem wypustek grilowych oraz większą wysokością, dzięki czemu można w niej obracać duże ilości warzyw lub kawałków kurczaka.
Patelnia dwustronna cechuje się wyjątkową tytanowa powłoka z Dow Corning z USA, która to właśnie wpływa na świetne przewodzenie ciepła, wytrzymałość oraz nieprzywieranie. Największy jej atut to szczelne zamykanie (na zasadzie magnesu). Powoduje to komfort smażenia, gdyż ryzyko chlapania się tłuszczu jest zredukowane do zera. Idealnie sprawdzi się do przygotowywania potraw takich jak omlet, pizza z patelni, różnego rodzaju mięsa, placuszki, owoce morza, naleśniki, tosty. Obracamy wszystko w łatwy sposób, bez ingerencji w danie. Wystarczy tylko wykonać mały przewrót patelnią, co dodatkowo nie jest wcale trudne, gdyż patelnia nie jest ciężka i poradzicie sobie nawet z większym kawałkiem mięsa. Warto również wspomnieć o wypustkach grillowych, które sprawiają, że potrawa po przypieczeniu wygląda jakbyśmy przyrządzali ją właśnie na grillu.
Moim pierwszym daniem, jakie chciałam wypróbować na patelni to oczywiście omlet, gdyż od jakiegoś czasu jest to nasza ulubiona potrawa na śniadanie, ale lekko kłopotliwa ze względu na trudności w jej obracaniu. Do omleta dodałam dość duża ilość warzyw, żeby nie ułatwiać zadania. Patelnia dwustronna okazała się wybawieniem, nawet po dodaniu małej ilości masła omlet idealnie się obrócił. Całość usmażyła się równomiernie, na piękny złoty kolor. A ja bez problemu przełożyłam danie na talerz. Najlepsze jest ze wszystkiego to, że po usmażeniu patelnia pozostała praktycznie czysta, wystarczyło ją tylko przetrzeć ręcznikiem papierowym.
Co myślicie o takiej patelni? Znalazłaby ona zastosowanie w Waszej kuchni?