Gdy mamy ochotę na delikatną i lekką, kawę idealnym wyborem będzie latte macchiato, zwieńczone puszystą, aksamitną pianką. Nie musimy udawać się do włoskiej kawiarni, aby skosztować tego mlecznego napoju. Z powodzeniem możemy przygotować go w domowych warunkach! Czym tak naprawdę jest latte macchiato i jak je przyrządzić, by uzyskać idealną mleczną kawę?
Espresso jako podstawa wszystkich kaw mlecznych
Bazą mlecznych kaw jest oczywiście aromatyczne i głębokie w smaku espresso. To właśnie mała czarna decyduje o końcowym smaku napoju. Do wyboru są dwa główne gatunki kawy, czyli Arabica i Robusta. Na którą się zdecydować? Pierwsza jest łagodniejsza w smaku, bardziej delikatna i według wielu baristów – smaczniejsza. Robusta z kolei występuje najczęściej jako dodatek do mieszanek kawowych, by nadać kawie jeszcze więcej mocy i intensywnych doznań. Obydwa rodzaje kawy uprawiane są w tzw. pasie kawowym, w miejscach takich jak Afryka, Azja i Ameryka Łacińska. Regiony te charakteryzują się optymalnym klimatem do uprawy najsmaczniejszych ziaren. Można kupić zarówno całe ziarna i samodzielnie je zmielić, jak i wybrać gotową mieloną kawę. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać także z innego wygodnego rozwiązania – na rynku znajdziemy różnorodne rodzaje kawy rozpuszczalnej, za pomocą których bez trudu przygotujemy odpowiednie espresso.
Czym wyróżnia się latte macchiato na tle innych kaw?
Niektórzy używają zamiennie nazw „caffe latte” i „latte macchiato”, jednak obydwie kawy różnią się od siebie, nie tylko smakiem, ale także wyglądem czy proporcjami składników. Te dwa napoje bazują na dużej ilości mleka i wyróżniają się delikatnym smakiem i subtelnym aromatem. Latte przygotowuje się dodając do espresso spienione mleko, natomiast w przypadku latte macchiato postępuje się dokładnie odwrotnie – do gorącego, spienionego mleka wlewa się espresso tak, by nie naruszyć delikatnej pianki. Wówczas kawa osiądzie w środkowej części napoju, pozostawiając na wierzchu aksamitną mleczną piankę. Latte macchiato wyróżniają również warstwy, które dodają dodatkowych walorów estetycznych kawie. Jednak jak przygotować doskonałe latte macchiato, aby cieszyć się jego pysznym smakiem i podziwiać serwowany napój?
Sposoby przyrządzania i serwowania ulubionej kawy mlecznej
Latte macchiato można przygotować samodzielnie w domu – nie trzeba posiadać specjalnych umiejętności kulinarnych, aby stworzyć pyszną, mleczną kawę. Tradycyjnie składa się ona z 150 ml mleka i 50 ml kawy. Espresso można zaparzyć zarówno w ekspresie, jak i wykorzystać zmieloną kawę. Jakie są rodzaje kawy rozpuszczalnej, którą można użyć do przygotowania latte macchiato? Warto wybrać tę wysokiej jakości, aby uzyskać pożądany efekt, np. sięgając po kawy dostępne w z ofercie NESCAFÉ. Różne rodzaje kawy rozpuszczalnej zaskakują mnogością smaków i aromatów. Doskonałym wyborem może okazać się zarówno kawa NESCAFÉ Gold Espresso ORIGINAL, jak i NESCAFÉ Azera. Warto wiedzieć, że NESCAFÉ Azera jest również idealna do przygotowywania aromatycznego americano – nieco większej wersji kawy, którą cenią wielbiciele intensywnych kawowych doznań.
Aby przyrządzić latte macchiato, wystarczy tylko zaparzyć 50 ml kawy i spienić 150 ml gorącego mleka. Następnie wlewamy mleko do szklanki, pozostawiając odrobinę mlecznej pianki, dodajemy espresso, a na koniec zwieńczamy kawę pianką. Jeżeli chcemy uzyskać piękne warstwy, trzeba espresso wlewać po ściance naczynia. Gotowy napój podajemy w wysokich, przezroczystych szklankach dla jeszcze lepszego efektu wizualnego.