NewsZdrowie

Dieta pudełkowa – jaki rodzaj dopasować do siebie?

Przejście na dietę pudełkową ma wiele zalet. Ponieważ jadłospis jest komponowany przez dietetyka, nie trzeba martwić się o właściwe zbilansowanie dań oraz różnorodność menu. Co więcej pozwala oszczędzić czas przeznaczany dotąd na robienie zakupów i przygotowywanie posiłków. To, co ląduje na naszym talerzu zostaje dostarczone pod drzwi mieszkania lub do pracy zapakowane do szczelnych pudełek. Do nas należy sama przyjemność z jedzenia i delektowanie się smakiem potraw. Jednak zanim rozpoczniemy przygodę z dietą pudełkową czeka nas małe wyzwanie, czyli wybór odpowiedniego rodzaju diety.

Walka z nadwagą? Dieta odchudzająca

Jednym z najczęstszych powodów sięgania po catering dietetyczny jest chęć obniżenia nadmiernej masy ciała. Warto mieć świadomość, że nadwaga i otyłość stanowią zagrożenie dla zdrowia, zwiększając ryzyko rozwoju wielu chorób, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroby serca i stawów. Dlatego dobrze, aby osoby z nadmierną masą ciała podjęły działania ukierunkowane na jej obniżenie, aby nie doprowadzić do rozwoju wielu schorzeń skorelowanych z otyłością. 

Głównym założeniem diety odchudzającej jest ograniczenie ilości spożywanych kalorii wraz z codzienną dietą. Sam jej rodzaj ma znaczenie drugorzędne. Optymalnym wydaje się jedzenie ok 300-500 kcal dziennie mniej niż wynika to z całkowitego zapotrzebowania energetycznego organizmu. W praktyce jemy mniej niż potrzebujemy, ale wciąż na tyle dużo, aby zapewnić organizmowi energię na podstawowe procesy życiowe, jak oddychanie, praca układu krwionośnego. Z diety odchudzającej będą zadowolone osoby, które marzą o szczuplejszym ciele i mają wewnętrzną motywację, aby ją stosować. W połączeniu z dodatkową aktywnością fizyczną dieta odchudzająca daje zwykle świetne rezultaty.

Dieta bezglutenowa 

Dieta bezglutenowa wyklucza produkty będące źródłem glutenu. To białko roślinne występujące w produktach zawierających pszenicę, żyto lub jęczmień. Osoby z nietolerancją lub alergią na gluten po spożyciu produktów będących jego źródłem narażone są m.in. na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, wystąpienie pokrzywki, obrzęków czy biegunki. Aby sprostać potrzebom osób, które z powodów zdrowotnych muszą stosować dietę eliminacyjną powstała dieta bezglutenowa, która znajduje się w ofercie wielu cateringów dietetycznych. Jej menu wyklucza m.in. makaron pszenny, pieczywo żytnie lub razowe, kasze jęczmienne i pszenne (np. bulgur). Nie oznacza to jednak, że menu bezglutenowej diety pudełkowej jest monotonne i mało urozmaicone. Dietetycy planujący jadłospis stosują bezglutenowe zamienniki. Pojawia się więc kasza gryczana, kasza jaglana, komosa ryżowa, amarantus czy bezglutenowe pieczywo. Ten rodzaj diety polecany jest osobom, które z powodów zdrowotnych powinny stosować dietę ubogą w białko glutenowe. 

Menu dla insulinoopornych

Coraz częściej diagnozowanymi schorzeniami są insulinooporność i stan przedcukrzycowy, które wymagają stosowania odpowiedniej diety. Jej celem jest regulowanie poziomu cukru we krwi, aby nie doprowadzać do gwałtownych spadków i wzrostów jego stężenia we krwi, ponieważ nie jest to korzystne dla zdrowia. Polecanym wariantem jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, której menu zostały wyeliminowane produkty o wysokiej wartości tego wskaźnika. Są to m.in. cukier, oczyszczona pszenna mąka, makaron ryżowy, biały chleb, jasny makaron, biały ryż czy ziemniaki. Zastosowanie takiej diety sprzyja utrzymywaniu stałego poziomu cukru oraz insuliny we krwi. To idealna dieta dla osób, których tkanki charakteryzują się między innymi opornością na działanie insuliny. Stąd też z zalet tej diety z powodzeniem korzystają osoby z insulinoopornością.

Prawidłowe żywienie sportowców

Prowadzenie aktywnego trybu życia, szczególnie jeśli wiąże się z utrzymaniem lub zwiększaniem masy mięśniowej, wymaga wysokiej podaży pełnowartościowego białka oraz odpowiedniej ilości energii. Z tego względu, osoby regularnie ćwiczące na siłowni i dbające o muskulaturę wybierają dietę pudełkową, której menu zapewnia odpowiednią dawkę kalorii oraz podaż protein. Ma to na celu wsparcie rozbudowy i regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym. W menu diety sportowej występują różnorodne produkty wysokobiałkowe, do których należą chude gatunki mięs, ryby, jaja, twaróg, jogurt, ser mozzarella czy jogurt.  Wartościowym elementem jadłospisu są także zasobne w proteiny pokarmy roślinne, jak  soczewica, ciecierzyca, fasola czy groszek zielony. Menu diety uwzględnia ponadto różnorodne pokarmy węglowodanowe, jak makaron, kasza, pieczywo, płatki czy owoce, będące źródłem energii. Ograniczeniu podlegają cukry proste, zastępowanie złożonymi, które zapewniają zastrzyk energii na dłużej. Dobre tłuszcze pochodzące z pokarmów roślinnych i ryb sprzyjają produkcji hormonów steroidowych m.in. testosteronu. Aby posiłki zapewniały również komplet witamin i składników mineralnych zawierają różnorodne warzywa i owoce.

Dostępność diet pudełkowych, które wychodzą naprzeciw oczekiwaniom i specjalnym potrzebom każdego z nas, mogą być świetnym sposobem na realne dbanie o siebie. Korzystanie z codziennych dostaw cateringu dietetycznego może na straży naszego zdrowia. Jednocześnie pozwala oszczędzić cenny czas, który można przeznaczyć na ulubione aktywności.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

More in:News