Spaghetti a’la carbonara składniki
- makaron spaghetti (ilość według uznania)
- 200 g wędzonego boczku
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki tartego sera parmezan
- pieprz
- pietruszka
Przygotowanie Spaghetti a’la carbonara
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Najlepiej jest zrobić to na patelni idealnie trzymającej i rozprowadzającej ciepło. Takiej, która nie przypala – w moim przypadku to patelnia Banquet Patelnia Copper.
Cebulę siekamy. Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił. Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. Całość dusimy około 5 minut. W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek wraz z posiekaną pietruszką. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem.
Przyprawiamy pieprzem do smaku. Czekamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy patelnię z ognia. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.