Śniadanie dla dziecka wymaga zdecydowanie więcej kreatywności i staranności, niż to, które przygotowujemy, chociażby dla siebie. Mały człowiek często je oczami, zatem talerz pełen kolorów, fantazyjnych kształtów, a także kulinarnych eksperymentów z pewnością zachęci go do zjedzenia dania do najmniejszego okruszka. Podpowiadamy, jak zachęcić młodego krytyka kulinarnego do najważniejszego posiłku w ciągu dnia!
Serniczki z patelni – przepis
Składniki:
– 250 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 5 łyżek mąki pszennej + do obtoczenia
– 1 jajko
– masło Łaciate
– dodatkowo do dekoracji cukier puder, miód, dżem lub sezonowe owoce
W miseczce rozgniatamy widelcem twaróg, dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy jajko, a następnie mąkę i łączymy wszystko. Na talerz wysypujemy odrobinę mąki, wilgotnymi dłońmi formujemy serniczki, które następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy masło, zmniejszamy ogień i powoli kładziemy serniczki. Smażymy po około 5 minut z obu stron do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, serwujemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.