Nasza dieta powinna być bogata w błonnik – za pewne słyszeliście te słowa nie raz. Jednak czy zastawialiście się co to tak na prawdę znaczy – po co nam ten składnik ? Szerokie i dobroczynne zastosowanie błonnika w naszej diecie nie ulega wątpliwości. Działanie jego ma nieceniony wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dlaczego powinniśmy spożywać dużo błonnika?
Prawidłowa praca jelit
Błonnik znacznie wspomaga prawidłową pracę jelit. Wpływa w dużym stopniu na dobrą przemianę materii, dlatego polecany jest u osób, które mają z tym problem. Ponadto błonnik jest kluczowym składnikiem, jeśli chodzi o zapobieganie raka jelita grubego. Dzięki niemu pokarm przechodzi znacznie szybciej przez nasze jelita.
Odchudzanie
Dobrą wiadomością dla odchudzających się jest to, że błonnik znacznie przyśpiesza nasz metabolizm. Gdy spożyjemy posiłek wzbogacony o błonnik, nasz żołądek jeszcze długo będzie czuł się syty i nie zawoła o kolejną porcję. Ważny jest również fakt, że działa on też na glukozę we krwi – pomaga obniżyć jej poziom.
Cholesterol
Lekarze polecają spożywanie produktów i posiłków o dużej zawartości błonnika, gdyż obniżą on zawartość złego cholesterolu w naszej krwi. Nie jest to jakieś znacząco wielkie obniżenie, jednak dieta bogata w błonnik pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowalności na choroby wieńcowe.
Zmniejszone ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe
Błonnik jest szczególnie ważny w młodym wieku, ponieważ jego niedobór może doprowadzić do poważnych dolegliwości w dorosłości. Ma on szczególną właściwość, która polega na zmniejszeniu stężenia estrogenów
w organizmie, a dzięki temu ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe jest znacznie zmniejszone. Dzieje się tak gdyż, błonnik zmniejsza wchłanianie toksyn z treści pokarmowej.
w organizmie, a dzięki temu ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe jest znacznie zmniejszone. Dzieje się tak gdyż, błonnik zmniejsza wchłanianie toksyn z treści pokarmowej.
Jak widzicie zastosowanie błonnika w codziennej diecie, ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie i zdrowie naszego organizmu. Gdzie zatem mamy go najwięcej? Błonnik to element produktów pochodzenia roślinnego. Znajdziemy go najwięcej przede wszystkim w warzywach i owocach oraz produktach pełnoziarnistych. Dostępny jest także w sklepach w postaci proszku, który zapewnia nam odpowiednią suplementację. Ja zdecydowałam się na błonnik z Oleofarm, gdyż został on dodatkowy wzbogacony w żywe kultury bakterii. Można go podawać również dla dzieci juz od 12 roku życia.
Wiedzieliście o zbawiennym działaniu błonnika na nasz organizm?
What is your reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0