
fresh squeezed orange juice on ancient wooden table
Wyciskane soki warzywne i owocowe stały się coraz bardziej popularne, a to dlatego, że rośnie nasza świadomość odnośnie zdrowego odżywiania i jego wpływu na nasze zdrowie i samopoczucie. Dodatkowym plusem jest łatwość zakupu sprzętu niezbędnego do przygotowania soku. Różnego rodzaju wyciskarki i sokowirówki pojawiają się w sklepach. Ja ostatnio trafiłam na świetny produkt od Hurom, a dokładnie na wyciskarkę do soków Hurom One Stop H-AI. Po jej pierwszym użyciu zakochałam się -jest niezwykle cicha, a jej wielkim plusem jest fakt, iż nie musimy wrzucać wszystkich owoców czy warzyw pojedyńczo – możemy wszystko włożyć, zamknąć urządzenie i po prostu włączyć. Idealnie prawda? Oczywiście kto lubi patrzeć jak zgniatają się kolejne warzywa i wrzucać je pojedyńczo też jest taka opcja – specjalna komora wsadowa ze zwiększonym otworem wylotowym. No dobrze ale jeśli mój zachwyt nie przekonał Was do sprawienia sobie takiej wyciskarki, to postaram się Wam przybliżyć kilka argumentów, dlaczego w ogóle warto pić wyciskane soki.
Dlaczego warto pić wyciskane soki?
Świeże soki to idealne uzupełnienie naszej diety. Są szybko trawione a zawarte w nich witaminy i mikroelementy nasz krwioobieg „pobiera” natychmiastowo. Dzieje się tak, gdyż w procesie wyciskania sok zostaje oddzielony od pozostałej części warzyw czy owoców. Szklana soku „pomieści” ich o wiele więcej, niż bylibyśmy w stanie zjeść w tym czasie. Taka forma spożycia surowych warzyw, czy owoców to świetny sposób na sporą dawkę energii i sił, to także ochrona przed chorobami poprzez wzmocnienie naszego układu immunologicznego
Jakie soki pić?
Na pewno znajdą się osoby, które stwierdzą, że nawet świeżo wyciskane soki nie są zdrowe, gdyż zawierają za dużo cukru, który pozbawiony błonnika bardzo szybko dostaje się do krwi. Tak zgadza się jednak nie można tego traktować jako kontrargument dla picia wyciskanych soków. Oczywiście jeśli będziemy pić tylko jeden rodzaj soku z dajmy na to jednego owocu, np. dużej ilości jabłek, to zgoda ilość cukru dostarczona organizmowi będzie zbyt duża. Jednak wiele zależy od ilości spożywanego składnika, warto więc łączyć ze sobą różne owoce i warzywa, tworząc zdrowe połączenie smaków. I tak na przykład należy pamiętać, aby podstawę soku stanowiły warzywa (marchew, buraki, kapusta, ogórek), natomiast owoce dodajemy po to aby nadać soku smak (jabłko, pomarańcza, cytryna), jeśli chcemy wzbogacić wartośćodżywczą soku to dodajmy do niego dodatek w formie zielonych liści.
Wyciskarka czy sokowirówka?
Sokowirówki należą do urządzeń starego typu. Teraz coraz bardziej popularne stają się wyciskarki. Różnica pomiędzy nimi jest taka, że sokowirówka szybko tnie warzywa na drobne kawałki, a w wyniku tego sok jest podgrzewany i traci on część swoich cennych właściwości. Natomiast wyciskarki działają wolniej i zamiast ciąć owoce czy warzywa, zgniatają je tak, aby wycisnąć sok. W ten sposób produkty nie tracą żadnych ze swoich włąściwości.
Pijecie świeżo wyciskane soki? Korzystacie z wyciskarek?
What's your reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0