Papryczki faszerowane mięsem mielonym z serem – lista składników
- łopatka wieprzowa ok 60dag
- ryż torebka
- papryka czerwona (8 sztuk)
- 4 szt cebula
- czosnek
- oliwa
- 1 jajo
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- pieprz ziołowy
- cząber
- ser żółty – ja użyłam sera żółtego MSM Mońki
Papryczki faszerowane mięsem mielonym z serem – przygotowanie :
Dlaczego warto jeść żółty ser oprócz tego, że jest smaczny?
Sery żółte uważane są za zbyt kaloryczne, szczególnie przez osoby dbające o sylwetkę. Jednak nie warto ich unikać, gdyż są one pokarmem bardzo wartościowym. Nie należy ich wykluczać ze swojego jadłospisu. Takim zachowaniem popełniamy błąd. Szczególnie że jest to produkt, który łatwo da się wkomponować w najróżniejsze przepisy, tak jak nasz powyżej na papryczki faszerowane. Jakie właściwości posiada ser żółty?
Dowiedziono, że po pierwsze jest dobry dla naszych zębów, gdyż przeciwdziała powstawaniu próchnicy. Zapobiega powstawaniu kwasów, niszczących szkliwo zębów, a regularne żucie sera po posiłkach, zmniejszy ilość ubytków nawet o połowę. Jeśli jednak przejmujecie się kalorycznością sera, to zawsze możemy go pożuć, a potem wypluć.
Ser to źródło białka, gdyż zawiera spore ilości fosforu i skoncentrowanego białka, obfituje też w witaminę D i A, oraz łatwo przyswajalny wapń. Ma w sobie również witaminy z grupy B. Wszystko ma pozytywny wpływ na nasz organizm i jest wyjątkowo ważne. Tym bardziej jeśli mamy w domu dzieci i młodzież, gdyż znajdują się oni cały czas w fazie rozwoju.