KuchniaNews

Lody truskawkowo-jogurtowe z bananami

Z całego serca polecam lody domowe, gdyż są znacznie smaczniejsze niż te dostępne w sklepach. Ich największą zaletą jest to, że są pozbawione dodatków – konserwantów, barwników,słodzików i innych „ulepszaczy”.
Dodatkowo nie zawierają też jajek, dlatego mogą je jeść nawet młodsze dzieci. Dziś, razem z Julką, postanowiłyśmy zrobić lody truskawkowo-jogurtowe z bananami.

Lody truskawkowo-jogurtowe z bananami

Z całego serca polecam lody domowe, gdyż są znacznie smaczniejsze niż te dostępne w sklepach. Ich największą zaletą jest to, że są pozbawione dodatków – konserwantów, barwników,
słodzików i innych „ulepszaczy”. Dodatkowo nie zawierają też jajek, dlatego mogą je jeść nawet młodsze dzieci. Dziś, razem z Julką, postanowiłyśmy zrobić lody truskawkowo-jogurtowe z bananami.

Składniki na lody to:
  • 1 szklanka truskawek
  • cukier do smaku lub miód
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (najlepszy jest gęsty np. grecki)
  • 1 dojrzały banan pokrojony w plastry
Przygotowanie:
Truskawki zmiksowałyśmy razem z sokiem z cytryny na gładkie puree. Dosłodziłyśmy do smaku miodem. Następnie dodałyśmy jogurt i dokładnie wszystko wymieszałyśmy.
Gotową mieszanką wypełniłyśmy foremki do lodów (mogą być też małe plastikowe kubeczki).
Do
każdej foremki włożyłyśmy po 2 plastry banana. Tak przygotowane lody należy zamrażać przez minimum 3
godziny, najlepiej zostawić na noc.
Smacznego!Aby lody łatwo wychodziły z foremek, można przez kilka sekund trzymać je pod strumieniem letniej wody. 

Składniki na lody to:
  • 1 szklanka truskawek
  • cukier do smaku lub miód
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (najlepszy jest gęsty np. grecki)
  • 1 dojrzały banan pokrojony w plastry
Przygotowanie:
Truskawki zmiksowałyśmy razem z sokiem z cytryny na gładkie puree. Dosłodziłyśmy do smaku miodem. Następnie dodałyśmy jogurt i dokładnie wszystko wymieszałyśmy.
Gotową mieszanką wypełniłyśmy foremki do lodów (mogą być też małe plastikowe kubeczki).
Dokażdej foremki włożyłyśmy po 2 plastry banana. Tak przygotowane lody należy zamrażać przez minimum 3 godziny, najlepiej zostawić na noc.
Smacznego!
Aby lody łatwo wychodziły z foremek, można przez kilka sekund trzymać je pod strumieniem letniej wody. 

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

More in:Kuchnia