Przewodnik po szczepach win

Wine background. White and red wine in glasses. On a wooden background.

Na świecie wyróżnia się aż 1300 szczepów winorośli! Jakby tego było mało, winnice nieustannie zaskakują nowymi interpretacjami dobrze znanych szczepów, zwiększając jeszcze pulę smaków i aromatów. Większość win jednak jest produkowana z nie więcej niż 150 odmian. Nie daj się przytłoczyć nadmiarowi informacji. W degustacji liczy się nie tyle wykucie na pamięć charakterystyki setek odmian, a raczej otwartość i praktyka. Zamiast zamykać się w kręgu kilku ulubionych win, warto od czasu do czasu kupić coś z zupełnie innej beczki.

Najpopularniejsze szczepy białe:

Sauvignon Blanc: agrest, szparagi, cytrusy, trawa.
Chardonnay: melon, jabłko, ananas, cytrusy, wanilia, masło.
Semillion: kandyzowana pomarańcza, limonka, gruszka, figa, morele, miód, oraz zioła.
Riesling: miód, cytrusy, brzoskwinia, jabłko, śliwka, truskawka, kwiaty.
Gewurztraminer: róża, jaśmin, marakuja, grejpfrut, liczi, przyprawy korzenne.

Mniej znane, polecane szczepy białe:

Chenin Blanc: miód, marakuja, zielone jabłko, migdały, mokra wełna, wosk pszczeli.
Traminer: miód, gałka muszkatowa, olejek różany.
Viognier: gruszka, morela, brzoskwinia, gałka muszkatołowa.
Furmint: miód, lipa, gałka muszkatołowa, cytrusy.
Airen: banan, ananas, grejpfrut, zielone jabłko, trawa.
Garganega: cytrusy, akacja, płatki róży, rumianek.
Verdejo: cytrusy, owoce tropikalne, trawa, anyż.
Graševina: miód, morela, przyprawy korzenne.
Moscato: brzoskwinia, cytryna, szałwia, akacja.
Pinot Grigio: jabłko, cytrusy, nuty korzenne, miód, migdały, kwiaty.
Grüner Veltliner: pigwa, gruszka, pieprz, zielony groszek.
Macabeo: zielone jabłko, ananas, migdały.
Pinot Blanc: owoce tropikalne, cytryna, brzoskwinia, morela, rumianek, mięta.

Najpopularniejsze szczepy czerwone:

Cabernet Sauvignon: czarna trufla, czarna porzeczka, cedr, nuty korzenne, lukrecja.
Merlot: pieprz, kawa, karmel, suszone zioła, jeżyna, wiśnia, czereśnia, śliwka, jagoda.
Pinot Noir: malina, wiśnia, fiołki, dym, trufle.
Syrah: tytoń, czekolada, fiołek, pieprz, jeżyna, czarna porzeczka, malina, mięta.
Malbec: pieprz, czekolada, wanilia.

Mniej znane, polecane szczepy czerwone:

Tempranillo: wanilia, truskawka, malina, śliwka, czarna porzeczka, nuty ziołowe, przyprawy korzenne, tytoń.
Primitivo: śliwka, czereśnia, truskawka, jeżyna, kawa, wanilia, czekolada, oliwki.
Sangiovese: czerwona porzeczka, wiśnia, malina, pomidor, majeranek, toffi, kawa, czekolada, dym, wędzone mięso, ziemia.
Barbera: wanilia, czarna porzeczka, śliwka.
Bobal: czerwone owoce, wanilia.
Carménère: pieprz, wanilia.
Dolcetto: wiśnia, jeżyna, malina, borówka czarna.

Nie tylko szczep wpływa na smak wina. Kluczowe są także jego kwasowość, zbalansowanie słodkości i wytrawności, zawartość garbników, procent alkoholu i wreszcie trwałość smaku.

Polecanym sposobem, by w przyjemny i niedrogi sposób przetestować swoje sommerlierskie umiejętności jest urządzenie spotkania z tematem przewodnim. Wystarczy, że zaprosisz parę bliskich osób na wieczór z konkretnym szczepem albo regionem. Goście mają za zadanie przynieść wino z uzgodnionej odmiany. W ten sposób możemy popróbować różnych interpretacji danego szczepu i wyczulić podniebienie na podobieństwa i różnice.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here