Dlaczego warto jeść mięso indyka? Przygotuj je na obiad razem z dzieckiem

Od zawsze marzyła mi się córka. Wyobrażałam sobie rzeczy, które będziemy robiły razem. Różne zabawy, wygłupy, ale też liczyłam na chęć pomocy przy codziennych obowiązkach. No właśnie tylko jak sprawić, by dziecko chciało nam pomagać? Dobrym pomysłem jest zaczęcie od wspólnego przygotowania potraw w kuchni.

Nie jestem ekspertką i raczej nie będę. Swoje wnioski opieram na własnych doświadczeniach, czy nawet błędach. Idąc w ślad za matczyną intuicją pokazuję Julce wszystko już teraz. Być może jest na to jeszcze za mała, ale już staram się włączać ją tam gdzie tylko można. Może to dobry krok w stronę późniejszej samodzielności? Kto wie. I tak oto w myśl włączania dziecka w moją codzienność, zaczęłyśmy od wspólnego przygotowania obiadu. Co wybrałyśmy? Danie z indyka.

Dlaczego warto jeść mięso indyka?

Przede wszystkim jego ogromną zaletą jest fakt, że jest mniej kaloryczny niż kurczak. Co za tym idzie, jest także o wiele zdrowszą propozycją. Przewyższa nawet wieprzowinę, jednak popularność indyka w Polsce wciąż jeszcze jest dość mała. Najwięcej spożywają go Amerykanie. Szczególnie przy okazji święta dziękczynienienia.

Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu oraz dużo białka. Indyk jest źródłem makro i mikroelementów takich jak potas, fosfor oraz cynk. To również źródło witamin z grupy B, w szczególności B12, B6 i B2.

Przepis na obiad z indykiem

Na początek naszych kulinarnych eksperymentów w kuchni wybrałyśmy danie przygotowane przez ekspertów programu “Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”.  Jako, że uwielbiamy tortille z wszelakimi dodatkami to oczywiście wybór padł na delikatne tortille z indykiem i warzywami.

Potrzebne składniki dla 4 osób:

  • 4 pełnoziarniste tortille (wybieramy te z krótkim składem)
  • 500 g piersi z indyka
  • 1 czerwona i 1 żółta papryka
  • 1 ogórek zielony
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • olej rzepakowy

Przygotowanie sosu:

  • łyżka majonezu
  • jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • pieprz.


Mięso z indyka pokroiłyśmy w niedużą kostkę, a następnie podsmażyłyśmy na rozgrzanej patelni ok. 15 min. Ten czas poświęciłyśmy na umycie i osuszenie warzyw i tym zajęła się Julia. Ja pokroiłam paprykę w kostkę, natomiast ona zajęła się ogórkiem i pomidorkami. Z łatwością również porwała listki sałaty. Placki tortilli rozłożyłyśmy i na nich ułożyłyśmy podsmażoną pierś z indyka oraz warzywa. Wszystko zawinęłyśmy i włożyłyśmy do piekarnika na około 10 minut, by delikatnie się zapiekła.

W ten sposób zrobiłyśmy pyszny obiad, który nie wymagał od nas zbyt wiele wysiłku i z łatwością mogłam zaprosić do wspólnego gotowania moje pięcioletnie dziecko.

Więcej przepisów i kulinarnych inspiracji na www.wingsofquality.eu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here