Dlaczego warto jeść karpie?

Popularność karpia, którego spożywamy w okresie Świąt Bożego Narodzenia jest dość duża nie tylko w naszym kraju, ale uwielbiają go także za granicą. Na Ziemi występuje sporo odmian karpi, różnią się wagą oraz długością. Dzięki odpowiedniej obróbce ryby, jej mięso stanie się delikatne i aromatyczne. W sam raz na danie główne, oraz do przyrządzania zup. Wyjątkowe walory smakowe i właściwości zdrowotne karpia docenia każdy.

Karp to ryba posiadająca wiele witamin i minerałów, w szczególności jest bogata w fosfor oraz witaminę B12, ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Karp posiada także w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe, białka oraz przeciwutleniacze.

Dlaczego warto jeść karpie?

Karp powinien znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Dlatego, że pomoże Ci w walce z wieloma chorobami, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Te zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, mają właściwości zapobiegające miażdżycy. Włączenie tej ryby w naszą dietę zmniejszy ciśnienie krwi, ale także wpłynie korzystnie na odciążenie układu sercowo-naczyniowego. Tym samym zmniejszamy ryzyko dostania zawału serca, czy też udaru.

Karp zawiera w sobie także cynk, który jest niezwykle ważnym minerałem. Jego niedobór w naszej diecie może być bardzo odczuwalny. Braki w naszym organizmie mogą doprowadzić do obniżenia odporności, a to jest niezbędne w tym czasie pandemii. Spożywanie karpia wpływa pozytywnie na układ pokarmowy człowieka, poprawia trawienie, zmniejsza wzdęcia, zaparcia, a także występowanie hemoroidów.

Właściwości zdrowotne karpia

Karp to bogactwo witaminy A, która jest silnym przeciwutleniaczem. Dzięki niemu wyeliminujemy z organizmu wolne rodniki, i tym samym ustrzeżemy się przed występowaniem chorób nowotworowych oraz innych chorób wewnętrznych. To przeciwutleniacze spowalniają również nasze procesy starzeniowe. Witaminy z grupy B optymalizują nasz metabolizm, stabilizują gospodarkę hormonalną.

Jednak to nie wszystko, gdyż bogactwo składników odżywczych, które zawiera karp jest bardzo mnogie. Wpływają one także na prawidłowe działanie układu oddechowego. Dlatego też karp jest idealnym elementem diety, w czasie pandemii koronawirusa. Warto także dodać, że zanim trafi na nasz stół żyje około 3lat, co jest zgodne z ideą #slowfood. Ta pyszna ryba może być przyrządzona na wiele sposobów. Ja uwielbiam wersję zrobioną we rytownicy beztłuszczowej, jak widzicie na zdjęciu. Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam na https://www.karpiujemy.pl. Tam na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here