Brownie, czyli pyszny czekoladowy zakalec

Przepis na najlepsze brownie
Przepis na najlepsze brownie

Piekąc ciasta uważamy, żeby nie wyszedł zakalec. Jednak w przypadku brownie jest to zaleta. To mocno czekoladowe ciasto, które wywodzi się z kuchni amerykańskiej, zachwyca słodkim smakiem i aromatem czekolady oraz piękną ciemnobrązową barwą. Dlaczego jeszcze brownie jest tak lubiany przez miłośników czekolady?

Zakalec warty grzechu!

Legenda głosi, że brownie powstało przez przypadek. Zwyczajnie nie dodano do ciasta proszku do pieczenia. Wypiek okazał się zakalcem, jednak niezwykle smakowitym i aromatycznym. Brownie, jako podstawa amerykańskich czekoladowych wypieków, zawędrowało również do Europy, przechodząc wiele modyfikacji. Receptura została wzbogacona o dodatki, takie jak orzechy, ziarna, rodzynki czy kruche wafelki lub herbatniki. Ciasto składa się tylko z kilku podstawowych składników, czyli gorzkiej czekolady, cukru, masła, jajek i odrobiny pszennej mąki. Jak wygląda idealne brownie? Jest wilgotne, ciężkie, płaskie, z kruchą warstwą wierzchnią. Sekretem jego smaku jest oczywiście najwyższej jakości czekolada. Wyglądem przypomina tradycyjny zakalec o mięsistym środku. Sprawdź najlepszy przepis na mocno czekoladowe brownie!

Przepis na najlepsze brownie

Brownie to ciasto, które można przygotować niemal w ekspresowym tempie. Doskonale smakuje do popołudniowej kawy i sprawdza się, kiedy przyjmujemy niezapowiedzianych gości. Ciasto składa się tylko z pięciu składników:

  • 200 g czekolady (rekomendujemy czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel)
  • 200 g masła
  • 3 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanki mąki

Przygotowanie brownie jest niezwykle proste. W pierwszej kolejności należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej wraz z miękkim masłem. Wystarczy tylko położyć naczynie na garnku z gotującą się wodą, a następnie rozpuścić czekoladę i masło. Utrzyj jajka z cukrem na gładką, jednolitą masę i dodaj rozpuszczoną czekoladę. Następnie należy przesiać mąkę i wymieszać z pozostałą masą. Całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej. Można również użyć małej tortownicy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. przez około 20 minut. Wierzchnia warstwa powinna być zarumieniona i krucha.

Jeżeli masz ochotę na inną wersję wilgotnego ciasta czekoladowego, poznaj kilka ważnych zasad, dzięki którym wyjdzie idealne! Dokładne instrukcje znajdziesz na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here