Papryczki faszerowane mięsem mielonym z serem – przepis

papryki faszerowane mięsem mielonym z serem
papryki faszerowane mięsem mielonym z serem
Papryczki faszerowane mięsem mielonym to danie dość często goszczące w moim domu. Są proste do przygotowania, nie wymagają zbyt wiele pracy. Co więcej, smakują tak samo dobrze zarówno od razu po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień. Polecam zrobić od razu więcej, gdyż znikają w zaskakującym tempie.

Papryczki faszerowane mięsem mielonym z serem – lista składników 

  • łopatka wieprzowa ok 60dag
  • ryż torebka
  • papryka czerwona (8 sztuk)
  • 4 szt cebula
  • czosnek
  • oliwa
  • 1 jajo
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • pieprz ziołowy
  • cząber
  • ser żółty – ja użyłam sera żółtego MSM Mońki

Papryczki faszerowane mięsem mielonym z serem – przygotowanie :

Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu, a następnie odstawiamy, aby ostygnął. Cebulkę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z łyżką oliwy. Mięso, przed jakąkolwiek obróbką, dokładnie myjemy, a następnie mielimy w maszynce. Dodajemy ostudzoną cebulkę z czosnkiem, zimny ryż i surowe jajko. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.
papryki faszerowane mięsem mielonym z serem
papryki faszerowane mięsem mielonym z serem
Gotową masę mięsną doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz cząbrem. Wszystko według własnych preferencji i uznania. Paprykę dokładnie myjemy i przekrajmy wzdłuż na połówki. Wydrążamy gniazda nasienne. Faszerujemy mięsem mielonym i układamy na blaszce. Zalewamy papryki wrzątkiem mniej więcej do połowy wysokości. Dodajemy pół kostki rosołowej do wody. Blachę z paprykami przykrywamy folią aluminiową tak, aby wszystko “się dusiło”.
papryki faszerowane mięsem mielonym z serem
papryki faszerowane mięsem mielonym z serem
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 stopni. Pieczemy przez ok. 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i na każdą paprykę kładziemy plaster żółtego sera MSM Mońki. Pieczemy ponownie do momentu roztopienia się sera. I już mamy gotowy obiad.

Dlaczego warto jeść żółty ser oprócz tego, że jest smaczny?

Sery żółte uważane są za zbyt kaloryczne, szczególnie przez osoby dbające o sylwetkę. Jednak nie warto ich unikać, gdyż są one pokarmem bardzo wartościowym. Nie należy ich wykluczać ze swojego jadłospisu. Takim zachowaniem popełniamy błąd. Szczególnie że jest to produkt, który łatwo da się wkomponować w najróżniejsze przepisy, tak jak nasz powyżej na papryczki faszerowane. Jakie właściwości posiada ser żółty?

Dowiedziono, że po pierwsze jest dobry dla naszych zębów, gdyż przeciwdziała powstawaniu próchnicy. Zapobiega powstawaniu kwasów, niszczących szkliwo zębów, a regularne żucie sera po posiłkach, zmniejszy ilość ubytków nawet o połowę. Jeśli jednak przejmujecie się kalorycznością sera, to zawsze możemy go pożuć, a potem wypluć.

Ser to źródło białka, gdyż zawiera spore ilości fosforu i skoncentrowanego białka, obfituje też w witaminę D i A, oraz łatwo przyswajalny wapń. Ma w sobie również witaminy z grupy B. Wszystko ma pozytywny wpływ na nasz organizm i jest wyjątkowo ważne. Tym bardziej jeśli mamy w domu dzieci i młodzież, gdyż znajdują się oni cały czas w fazie rozwoju.

Ser żółty, przeciwdziała nowotworom, chorobom skóry i poprawia funkcjonowanie systemu nerwowego. Plasterek żółtego sera, poprawi nam humor, a także zapewni energię do dalszego działania.
Twardy ser jest dobrym zastępnikiem mięsa i źródłem białka w przypadku diety wegetariańskiej. Dzieci i młodzież nie powinny unikać spożywania mięsa, jednak nie zawsze chcą je jeść. W tym wypadku należy dopilnować, aby spożywały wystarczające ilości białka pochodzące z innych produktów, np. serów lub fasoli.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here