Urządzenia niezbędne dla miłośników zup

Uwielbiasz zupy, jednak masz wrażenie, że robienie ich jest zbyt praco- i czasochłonne? Chciałbyś robić je częściej i poświęcać temu mniej czasu i energii? W takim razie koniecznie zajrzyj do tego artykułu i dowiedz się, które urządzenia ułatwią codzienne robienie pysznych i zdrowych zup!

Po pierwsze blender

Tradycyjne polskie zupy są treściwe, wypełnione dużymi kawałkami warzyw i nieraz mięsa, jednak coraz większą popularność zyskują również zupy kremy. Są one chętnie serwowane jako wyznacznik nowoczesnej i wykwintnej kuchni – krem z topinambura czy pieczonego czosnku do tej pory gościł pewnie w nielicznych polskich domach, jednak to się zmienia. Aby móc samodzielnie przygotowywać tak ciekawe potrawy, jak krem z buraka czy cukinii, koniecznie musisz się zaopatrzyć w mocny blender ręczny, dzięki któremu zmiksujesz wszystkie ugotowane w zupie składniki na gładką masę. Pamiętaj, aby do zupy-krem dodać grzanki oraz pestki dyni lub słonecznika – dopiero wtedy osiągniesz pełnię smaku!

Po drugie multicoocker

Multicookery są urządzeniami potrafiącymi naprawdę wiele – gotują, smażą, pieczą, duszą, podgrzewają i utrzymują ciepło. Świetnie nadają się zatem również do robienia zup, tym bardziej, że większość modeli posiada funkcję opóźnienia startu. Co to oznacza? Że przy bardzo prostych zupach wystarczy, że wrzucisz wszystkie składniki do misy, wybierzesz odpowiedni program i ustawisz start na godzinę, o której chcesz, żeby zaczął się proces gotowania. Jeśli zrobisz to przed wyjściem do pracy, po powrocie do domu przywita Cię ciepła i świeżo zrobiona zupa!

Po trzecie wielofunkcyjny robot kuchenny

Gotowanie w kuchennych robotach wielofunkcyjnych również jest bardzo proste, tym bardziej, że to urządzenie jest w stanie nie tylko zrobić zupę za Ciebie, ale i przygotować do niej wszystkie składniki. Jeśli chcesz zetrzeć buraczki na barszcz ukraiński lub zmielić mięso na zupę meksykańską, robot wieloczynnościowy zrobi to za Ciebie! Potem wystarczy ustawić wybrany tryb gotowania i poczekać, aż pierwsze danie będzie gotowe!

Po czwarte szybkowary i wolnowary

Pyszne zupy przyrządzisz także w szybkowarze i wolnowarze – to, którego w danym momencie użyjesz będzie zależało przede wszystkim od priorytetów w danym momencie. Jeśli wracasz po pracy do domu i nie masz nic do jedzenia, z pewnością bardziej przypadnie Ci do gustu funkcjonalność szybkowaru, dzięki któremu wszystkie składniki staną się miękkie w kilka chwil, a zrobienie samej zupy zajmie o wiele mniej czasu niż zwykle.

Jeśli jednak zależy Ci bardziej na tym, by wszystkie składniki były ugotowane w jak najlepszy i najbardziej wartościowy sposób, lepszy okaże się wolnowar – możesz go nastawić, wychodząc z domu do pracy i pozostawić na czas potrzebny do ugotowania pysznej, aromatycznej i pełnej witamin zupy. Zazwyczaj program trwa kilka godzin. Nie musisz się martwić, że coś się przypali lub rozgotuje, ponieważ urządzenie automatycznie wyłączy się po skończeniu pracy.