Kapsalon czyli gyros po holendersku

kapsalon gyros

Kapsalon gyros to potrawa, której nie znałam dość długo. Jednak ostatnio wypróbowałam tej potrawy i tak mi smakowała, że z chęcią podzielę się wpisem z Wami. Wybaczcie nie zrobiłam zdjęć, ale następnym razem nadrobię.

Kapsalon gyros to nic innego jak frytki z mięsem (u mnie drobiowym) zapieczone z serem, a następnie przykryte sałatką. Jest to więc połączenie wszystkiego, co każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść.

Kapsalon gyros składniki

foremki aluminiowe
6-8 średnich ziemniaków
olej do smażenia
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros)
10 dag żółtego sera
1/2 kapusty pekińskiej
1 pomidor
1 ogórek świeży

Sos:
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku

Kapsalon przygotowanie

Składniki na sos mieszamy razem ze sobą, dodajemy sól oraz pieprz u wstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. Następnie pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i doprawiamy przyprawą kebab shoarma. Wstawiamy na około godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy na małej ilości oleju.

Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Smażymy na gorącym oleju. Odstawiamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym tak, by nie były zbyt tłuste. Ogórek i pomidor kroimy w półplasterki, a kapustę drobno szatkujemy.

KapsalonPrzygotowujemy 3-4 małe foremki aluminiowe ( zazwyczaj 1 taka foremka to porcja na jedną osobę). Na ich dno wykładamy frytki, następnie kładziemy kurczaka. Wszystko przykrywamy startym serem i wkładamy do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika na około 10 min. Trzymamy do momentu rozpuszczenia się sera.

Wyjmujemy i polewamy sosem czosnkowym, przykrywamy kapustą, pomidorem, ogórkiem i znów polewamy sosem.Gotowe!