Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców Wydawnictwo Egmont

Przygotowanie wartościowych posiłków dla naszych dzieci jest niezwykle ważne. Każdy kęs trafiający do małego brzuszka powinien być pełen witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zdrowe posiłki są bardzo ważne, szczególnie przez pierwsze 2 lata, kiedy to zaczyna się kształtowanie preferencji żywieniowych. Jednak skomponowanie takiego odpowiedniego menu okazuje się czasem dość skomplikowane. Dzieci szybko się nudzą i potrafią nieźle wybrzydzać.

Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców – książka, która przychodzi z pomocą.

Autorka Shazi Visram jest mamą, która pewnego dnia wpadła na pomysł, żeby zmienić świat na lepsze przygotowując ekologiczną żywność dla dzieci. Tak właśnie powstała firma Happy Family. Obecnie firma sprzedaje ekologiczną żywność dla dzieci w ponad trzydziestu krajach. Cricket Azima to słynna szefowa kuchni i założycielka Creative Kitchen.

W tej książce Shazi i Cricket dzielą się swoją wiedzą na temat prawidłowego żywienia dzieci. Mamy tu przepisy na pyszne dania, których składnikami bazowymi są awokado, czarne jagody, szałwia hiszpańska (chia), jarmuż i komosa ryżowa (quinoa). Zawierają które one najwięcej składników odżywczych. Następny etap to włączenie do menu warzyw, jogurtu, kurczaka, oraz innych.

W drugiej części książki poznajemy przepisy, które wprowadzamy do diety dziecka w zależności od jego wieku. Początek to powyżej 4 miesiąca życia (chociaż miejmy tu na uwadze jak karmione jest nasze dziecko), aż do 3 roku życia. Proponowane potrawy są kolorowe, przyciągają uwagę dziecka. Co najważniejsze są odpowiednio zbilansowane i smaczne. Mamy tu także informację czy dany przepis jest daniem wegańskim, bez jajek, bez glutenu, bez orzechów czy bez mleka.

Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców są pełne podpowiedzi jak urozmaicić danie w ten sposób by smakowało naszemu maluchowi. Znajdziemy tu pyszne papki owocowo – warzywne, różnego rodzaju puree np. z banan, buraka i czarnych jagód. Są też dania z łososia z jarmużem i jogurtem, tropikalna owsianka, klopsiki z marchewką i szpinakiem, makaron z pesto jarmużowo – szpinakowym, potrawka z jagnięciny i dyni piżmowej, wegeburgery, paszteciki szpinakowo – serowe, różne muffinki i wiele innych ciekawych przepisów. Książka ta to obowiązkowa pozycja dla każdej młodej mamy.