Oleofarm – zdrowie zamknięte w butelce

88
Na pewno wiecie, że by wyglądać pięknie i młodo nie wystarczą same kremy. Warto również sięgnąć po inne alternatywy np soki bądź oleje, które zadbają o nasz organizm od środka. Znajdziemy w nich sporo cennych witamin, które dostarczą nam sił witalnych i zapewnią zdrowy wygląd i dobre samopoczucie. Ja dbam o te wszystkie wyżej wymienione, dlatego też “zaprosiłam” do mojej kuchni trzy bardzo ważne produkty, które staram się używać regularnie. Dzięki nimi ja i cała rodzina jesteśmy coraz zdrowsi i piękniejsi ;).

Olej arganowy to jeden z najbardziej cenionych olejów na świecie. Olej ten otrzymywany jest w wyniku tłoczenia nasion arganu (Argania spinosa). Drzewo arganowe jest niewielkim, wolno rosnącym, długowiecznym drzewem o sękatym pniu. Drzewo to charakterystyczne jest wyłącznie dla półpustynnych rejonów Maroka. To naturalny eliksir zdrowia, którego cenne właściwości znane są Marokańczykom od wieków, dlatego z powodzeniem wykorzystywać go w kuchni i tak też zużyłam tą buteleczkę.

Olej arganowy w 80 % składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównie są to kwasy:  oleinowy, który przeciwdziała miażdżycy oraz chorobom serca, a także pomaga kontrolować poziom cukru we krwi korzystnie wpływając na krew,  
oraz linolowy (czyli witamina F), który należy do grupy kwasów egzogennych, a to oznacza, że jest niezbędnym składnikiem diety, gdyż organizm nie może go sam wyprodukować i należy go dostarczać z zewnątrz.

Dodatkowo olej arganowy posiada dwukrotnie więcej witaminy E niż np. oliwa z oliwek. Zawiera cenne antyoksydanty, które chronią nas przed atakiem wolnych rodników wywołujących choroby, w tym nowotwory. Na uwagę zasługują też fitosterole wykazujące działanie hamujące wzrost komórek nowotworowych, spełniają również funkcje regenerującą i naprawczą.

Sok z czarnej porzeczki 100% (Ribes nigrum) posiada charakterystyczny dla dojrzałych owoców czarnej porzeczki smak i zapach oraz ciemnopurpurową barwę. Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz nerwowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Sok warto pić zarówno w okresie jesienno-zimowym, jak i w okresie letnim jako doskonały składnik orzeźwiających napojów i koktajli. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Czarne porzeczki są to jedne z bogatszych w witaminę C owoców. W 100 g znajduje się 181 mg czyli na przykład 4 razy więcej niż w pomarańczy. W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, a te hamują powstawanie w organizmie związków prowadzących do chorób nowotworowych, a także spowalniają proces starzenia. Dodatkowo obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Flawonoidy działają także oczyszczająco, ponieważ mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi, ułatwiając w ten sposób usuwanie tych szkodliwych dla organizmu pierwiastków.

Sok z rokitnika 100% otrzymywany jest z owoców rokitnika zwanego ananasem syberyjskim. Stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Sok warto pić zwłaszcza w okresie zwiększonej ekspozycji na promieniowanie słoneczne oraz w okresie jesienno-zimowym. Sok z owoców rokitnika można pić rozcieńczony wodą lub innym sokiem owocowym w stosunku 1:3 (1 część soku i 3 części wody lub innego soku).

Sok z rokitnika zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. Jeśli chodzi o smak soku to jest on bardzo kwaśny i cierpki, dlatego też polecam zmieszanie go z sokiem owocowym np. pomarańczowym.


A Wy moi drodzy co myślicie o takim uzupełnianiu diety?

zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas,
żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E,
K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. W celach leczniczych i
pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście, a także olej z
pulpy owoców lub nasion rokitnika. Oleje te różnią się między sobą
zawartością m.in. kwasów tłuszczowych, karotenoidów – silnych
przeciwutleniaczy i jednocześnie barwników rokitnika (jest ich
zdecydowanie więcej w oleju z pulpy owoców), a także steroli i witaminy
E.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html

Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C
owoców leśnych. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4 razy
więcej niż w pomarańczach. Pod względem jej zawartości czarna porzeczka
ustępuje tylko owocom róży (500 mg w 100 g). Zgodnie z zaleceniami
specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, codzienne powinniśmy
dostarczać organizmowi 70 mg kwasu askorbinowego, w związku z tym 100 g,
czyli garść czarnych porzeczek pokrywa dokładnie 258% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czarne-porzeczki-wlasciwosci-zdrowotne_41764.html

Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C
owoców leśnych. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4 razy
więcej niż w pomarańczach. Pod względem jej zawartości czarna porzeczka
ustępuje tylko owocom róży (500 mg w 100 g). Zgodnie z zaleceniami
specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, codzienne powinniśmy
dostarczać organizmowi 70 mg kwasu askorbinowego, w związku z tym 100 g,
czyli garść czarnych porzeczek pokrywa dokładnie 258% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czarne-porzeczki-wlasciwosci-zdrowotne_41764.html