Oleofarm – zdrowie zamknięte w butelce

Na pewno wiecie, że by wyglądać pięknie i młodo nie wystarczą same kremy. Warto również sięgnąć po inne alternatywy np soki bądź oleje, które zadbają o nasz organizm od środka. Znajdziemy w nich sporo cennych witamin, które dostarczą nam sił witalnych i zapewnią zdrowy wygląd i dobre samopoczucie. Ja dbam o te wszystkie wyżej wymienione, dlatego też “zaprosiłam” do mojej kuchni trzy bardzo ważne produkty, które staram się używać regularnie. Dzięki nimi ja i cała rodzina jesteśmy coraz zdrowsi i piękniejsi ;).

 

Olej arganowy to jeden z najbardziej cenionych olejów na świecie. Olej ten otrzymywany jest w wyniku tłoczenia nasion arganu (Argania spinosa). Drzewo arganowe jest niewielkim, wolno rosnącym, długowiecznym drzewem o sękatym pniu. Drzewo to charakterystyczne jest wyłącznie dla półpustynnych rejonów Maroka. To naturalny eliksir zdrowia, którego cenne właściwości znane są Marokańczykom od wieków, dlatego z powodzeniem wykorzystywać go w kuchni i tak też zużyłam tą buteleczkę.

 

Olej arganowy w 80 % składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównie są to kwasy:  oleinowy, który przeciwdziała miażdżycy oraz chorobom serca, a także pomaga kontrolować poziom cukru we krwi korzystnie wpływając na krew,
oraz linolowy (czyli witamina F), który należy do grupy kwasów egzogennych, a to oznacza, że jest niezbędnym składnikiem diety, gdyż organizm nie może go sam wyprodukować i należy go dostarczać z zewnątrz.

Dodatkowo olej arganowy posiada dwukrotnie więcej witaminy E niż np. oliwa z oliwek. Zawiera cenne antyoksydanty, które chronią nas przed atakiem wolnych rodników wywołujących choroby, w tym nowotwory. Na uwagę zasługują też fitosterole wykazujące działanie hamujące wzrost komórek nowotworowych, spełniają również funkcje regenerującą i naprawczą.

Sok z czarnej porzeczki 100% (Ribes nigrum) posiada charakterystyczny dla dojrzałych owoców czarnej porzeczki smak i zapach oraz ciemnopurpurową barwę. Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz nerwowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Sok warto pić zarówno w okresie jesienno-zimowym, jak i w okresie letnim jako doskonały składnik orzeźwiających napojów i koktajli. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Czarne porzeczki są to jedne z bogatszych w witaminę C owoców. W 100 g znajduje się 181 mg czyli na przykład 4 razy więcej niż w pomarańczy. W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, a te hamują powstawanie w organizmie związków prowadzących do chorób nowotworowych, a także spowalniają proces starzenia. Dodatkowo obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Flawonoidy działają także oczyszczająco, ponieważ mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi, ułatwiając w ten sposób usuwanie tych szkodliwych dla organizmu pierwiastków.

Sok z rokitnika 100% otrzymywany jest z owoców rokitnika zwanego ananasem syberyjskim. Stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Sok warto pić zwłaszcza w okresie zwiększonej ekspozycji na promieniowanie słoneczne oraz w okresie jesienno-zimowym. Sok z owoców rokitnika można pić rozcieńczony wodą lub innym sokiem owocowym w stosunku 1:3 (1 część soku i 3 części wody lub innego soku).

Sok z rokitnika zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. Jeśli chodzi o smak soku to jest on bardzo kwaśny i cierpki, dlatego też polecam zmieszanie go z sokiem owocowym np. pomarańczowym.


A Wy moi drodzy co myślicie o takim uzupełnianiu diety?

zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas,
żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E,
K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. W celach leczniczych i
pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście, a także olej z
pulpy owoców lub nasion rokitnika. Oleje te różnią się między sobą
zawartością m.in. kwasów tłuszczowych, karotenoidów – silnych
przeciwutleniaczy i jednocześnie barwników rokitnika (jest ich
zdecydowanie więcej w oleju z pulpy owoców), a także steroli i witaminy
E.http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html

Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C
owoców leśnych. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4 razy
więcej niż w pomarańczach. Pod względem jej zawartości czarna porzeczka
ustępuje tylko owocom róży (500 mg w 100 g). Zgodnie z zaleceniami
specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, codzienne powinniśmy
dostarczać organizmowi 70 mg kwasu askorbinowego, w związku z tym 100 g,
czyli garść czarnych porzeczek pokrywa dokładnie 258% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czarne-porzeczki-wlasciwosci-zdrowotne_41764.html

Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C
owoców leśnych. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4 razy
więcej niż w pomarańczach. Pod względem jej zawartości czarna porzeczka
ustępuje tylko owocom róży (500 mg w 100 g). Zgodnie z zaleceniami
specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, codzienne powinniśmy
dostarczać organizmowi 70 mg kwasu askorbinowego, w związku z tym 100 g,
czyli garść czarnych porzeczek pokrywa dokładnie 258% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czarne-porzeczki-wlasciwosci-zdrowotne_41764.html

88 KOMENTARZE

  1. Sok z czarnej porzeczki to w moim domu obowiazkowy napoj kazdej jesieni, kiedy potrzebujemy wzmocnic nasza odporność. Soku z rokitnika nigdy nie probowalam, ale widze że rownież ma szereg wspanialuch wlasciwosci. Pogoda juz taka jesienna, że chyba pora zakupic Oleofarm

  2. Uzupełnianie diety jest konieczne, ponieważ oleje są nam niezwykle potrzebne- pomagają przyswajać witaminy, soki to bomby witaminowe i warto z nich korzystać przez cały rok.
    W mojej diecie królują salatki, więc oleje sa podstawą dressingów 🙂

  3. Sok z czarnej porzeczki mam na hohoho, robiony jeszcze przez babcie, ale z rokitnika nie posiadam, a chętnie bym spróbował a. Warto dbać o siebie i pod takim względem 😊 ja witaminy musze dzieciom często "szmuglowac" w czyms innym zwlaszcza, ze lato się kończy piekna piękna sprawa mieć taki dobrobyt w domu. Zazdroszcze 😍

  4. Sok z czarnej porzeczki to w moim domu obowiazkowy napoj kazdej jesieni, kiedy potrzebujemy wzmocnic nasza odporność. Soku z rokitnika nigdy nie probowalam, ale widze że rownież ma szereg wspanialuch wlasciwosci. Pogoda juz taka jesienna, że chyba pora zakupic Oleofarm

  5. Uzupełnianie diety jest konieczne, ponieważ oleje są nam niezwykle potrzebne- pomagają przyswajać witaminy, soki to bomby witaminowe i warto z nich korzystać przez cały rok.
    W mojej diecie królują salatki, więc oleje sa podstawą dressingów 🙂

  6. Sok z czarnej porzeczki mam na hohoho, robiony jeszcze przez babcie, ale z rokitnika nie posiadam, a chętnie bym spróbował a. Warto dbać o siebie i pod takim względem 😊 ja witaminy musze dzieciom często "szmuglowac" w czyms innym zwlaszcza, ze lato się kończy piekna piękna sprawa mieć taki dobrobyt w domu. Zazdroszcze 😍

  7. Bardzo lubię sok z czarnej porzeczki, muszę wypróbować ten z Oleofarm 🙂 a jeśli chodzi o olej arganowy to ja na razie używałam go tylko w celach kosmetycznych 🙂

  8. Bardzo lubię sok z czarnej porzeczki, muszę wypróbować ten z Oleofarm 🙂 a jeśli chodzi o olej arganowy to ja na razie używałam go tylko w celach kosmetycznych 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here