Olej kokosowy znalazłam na stronie sklepu ze zdrową, ekologiczną żywnością BioIndygo.PL . Sklep polecam dla wszystkich lubiących dobre, zdrowe produkty. Wybór jest ogromny – dla każdego znajdzie się tam coś dobrego. Wybierając olej, kierowałam się tym, czy jest on nierafinowany (virgin) i tłoczony na zimno – wysoka temperatura i proces oczyszczania znacząco zmniejszają zawartość cennych składników, a wtedy nie ma co liczyć na pożądane efekty.
![]() |
fot. iStock |
Co jest takiego dobrego w oleju kokosowym ? W zasadzie wszystko. Ten „olej” to nic innego jak tłuszcz pozyskany z miąższu kokosa. Zawiera około 92% tłuszczów nasyconych, które są jednym z podstawowych źródeł energii dla człowieka, ze względu na swoją łatwą przyswajalność i ich dobre trawienie. Z uwagi na zawartość witamin B1, B2, B3, B6, C, E, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i cynku stanowi nieocenione źródło składników odżywczych. Od innych olejów roślinnych odróżnia go przede wszystkim konsystencja. Olej kokosowy ma bardzo wysoki punkt dymienia – około 240 stopni, dzięki temu nie przypala się. Podczas, gdy inne tłuszcze rozpadają się pod wpływem wysokich temperatur na szkodliwe i rakotwórcze substancje, nasz olej zachowuje swoje właściwości.
Olej kokosowy ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można używać go do wypieków, smażenia, pieczenia, sprawdza się również jako zastępnik masła, składnik koktajli czy sałatek. Poniżej znajdziecie przykład zastosowania oleju przeze mnie – użyłam go do smażenia naleśników. Oprócz tego znalazł się również w samym cieście naleśnikowym.
Przepis na ciasto:
2 jajka
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli
olej kokosowy (1 łyżeczka do ciasta oraz do samego smażenia)
Przygotowanie:
Składniki wymieszaj i zmiksuj na gładkie ciasto.
Placki naleśnikowe smaż na rozgrzanej patelni z cienkim dnem (najlepiej takiej do naleśników). Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Uzupełnij o dodatki 🙂
Smacznego!
Dodam tylko, że podczas smażenia naleśników na oleju kokosowym, w mojej kuchni unosił się delikatny zapach kokosa. Dzięki dodaniu go do ciasta, placek naleśnikowy również wzbogacił się o lekki, kokosowy posmak.
Uwielbiam naleśniki i omlety smażone na oleju kokosowym, oraz zapach unoszący się w powietrzu 🙂
Nigdy nie smażyłam naleśników na oleju kokosowym. Fajny pomysl żeby były chociaż trochę Bio. Polecasz zakupy w tym sklepie?
Uwielbiam naleśniki i omlety smażone na oleju kokosowym, oraz zapach unoszący się w powietrzu 🙂
Nigdy nie smażyłam naleśników na oleju kokosowym. Fajny pomysl żeby były chociaż trochę Bio. Polecasz zakupy w tym sklepie?
Jestem już po śniadaniu podobnym. Fajny smak wychodzi naleśników 🙂
próbuje sobie wyobrazic smak i zapach :d musi być nieziemski.
Kusisz, a mnie potem dupa rośnie od samego patrzenia 😀
Jestem już po śniadaniu podobnym. Fajny smak wychodzi naleśników 🙂
próbuje sobie wyobrazic smak i zapach :d musi być nieziemski.
Kusisz, a mnie potem dupa rośnie od samego patrzenia 😀
Olej kokosowy uwielbiam, smażenie z nim to zdrowa przyjemność.
Super, też mam ten olej i wciąż zastanawiałam się w jaki sposob go użyć😊 teraz już mam😊
Olej kokosowy uwielbiam, smażenie z nim to zdrowa przyjemność.
Super, też mam ten olej i wciąż zastanawiałam się w jaki sposob go użyć😊 teraz już mam😊
Smacznie! Moje dzieci były by zachwycone!
Buziaki Kochana
Smacznie! Moje dzieci były by zachwycone!
Buziaki Kochana
Uwielbiam olej kokosowy i zawsze smaże na nim naleśniki
Musze sobie kupic bo same pozytywne opinie na temat oleju kokosowego czytalam 😍 swietny przepis!
Uwielbiam olej kokosowy i zawsze smaże na nim naleśniki
Musze sobie kupic bo same pozytywne opinie na temat oleju kokosowego czytalam 😍 swietny przepis!
Świetny pomysł! Przyznam szczerze, że słyszałam o tym oleju wiele dobrego, aczkolwiek jeszcze nigdy nie korzystałam z niego do przygotowywania potraw. Wiem za to z własnego doświadczenia, że fajnie wpływa na włosy 🙂
Świetny pomysł! Przyznam szczerze, że słyszałam o tym oleju wiele dobrego, aczkolwiek jeszcze nigdy nie korzystałam z niego do przygotowywania potraw. Wiem za to z własnego doświadczenia, że fajnie wpływa na włosy 🙂
Uwielbiam olej kokosowy, ma świetne zastosowanie nie tylko w kuchni 😊
Ooo naleśników na tym oleju jeszcze nie robiłam.
Lubimy olej kokosowy w kuchni, a naleśniki ostatnio bez mąki pszennej, bo okazało się, że mamy w domu bezglutenowca…
Uwielbiam olej kokosowy, ma świetne zastosowanie nie tylko w kuchni 😊
Ooo naleśników na tym oleju jeszcze nie robiłam.
Lubimy olej kokosowy w kuchni, a naleśniki ostatnio bez mąki pszennej, bo okazało się, że mamy w domu bezglutenowca…
Bardzo lubię olej kokosowy, a ten zapach .. 🙂
Bardzo lubię olej kokosowy, a ten zapach .. 🙂
Mmm…naleśniki smażone na oleju kokosowym…pycha 🙂
Mmm…naleśniki smażone na oleju kokosowym…pycha 🙂