Pyszne papryczki faszerowane

Jako że udało mi się upolować sporo papryki w promocyjnej cenie 😀 to dziś nasz pomysł na pyszny obiad to papryczki faszerowane mięsem mielonym i zapieczone w piekarniku.

Do przygotowania obiadu potrzebujemy:

łopatka wieprzowa ok 60dag
ryż torebka
papryka czerwona

4 szt cebula
czosnek
oliwa
1 jajo
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
pieprz ziołowy
cząber
ser żółty np POLMLEK Gouda

Przygotowanie papryczek faszerowanych:

Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Studzimy.
Cebulkę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z łyżką oliwy. Mięso dokładnie myjemy, następnie mielimy w maszynce. Dodajemy ostudzoną cebulkę z czosnkiem, ryż, surowe jajko i mieszamy. Gotową masę mięsną doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz cząbrem.  Paprykę dokładnie myjemy i przekrajmy wzdłuż na połówki. Wydrążamy gniazda nasienne. Faszerujemy mięsem mielonym. Układamy na blaszce. Zalewamy papryki wrzątkiem mniej więcej do połowy wysokości. Dodajemy pół kostki rosołowej do wody. Blachę z paprykami przykrywamy folią aluminiową tak aby wszystko “się dusiło”.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 160 stopni. Pieczemy przez ok 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i na każdą paprykę kładziemy plaster żółtego sera. Pieczemy ponownie do momentu roztopienia się sera. Papryczki faszerowane  gotowe

Gotowe!

papryczki faszerowane