Sposoby na dobrą kawę

68
Czy wiecie, że już 29 września obchodzimy święto kawy? Ten znany i lubiany napój ma wielu zwolenników. Osobiście także jestem wielkim kawoszem, dlatego też chętnie po nią sięgam. W związku z tym mam dla Was kilka rad, jak należy parzyć kawę, aby była jeszcze smaczniejsza. 
Jak wspomniałam wcześniej, kawa należy do moich ulubionych napojów. Ta gorąca, aromatyczna, głęboko czarna, czy też z dodatkiem mleka stawia nie na nogi w mig. Kiedyś piłam najzwyklejszą, tzw „zalewajkę, czyli zmielone ziarna kawy zalane gorącą wodą. Jednak poznałam kilka ciekawych metod, które sprawiają, że każde parzenie kawy jest niczym wizyta we włoskiej kawiarni. Jakie to sposoby? Za chwilę Wam opowiem.
Włoski sekret na parzoną kawę – kawiarka ciśnieniowa. 
Parzenie kawy w ten sposób pozwoli Wam na wydobycie z jej ziaren wyjątkowego aromatu, który ja osobiście uwielbiam. Do tej metody będzie nam potrzebna klasyczna kawiarka ciśnieniowa, zwana także kafeterą, kafetierą i czajniczkiem moka. To urządzenie składa się z trzech części : zbiornika na wodę i zaparzoną kawę, oraz sitka na zmieloną kawę. Taka kawiarka to prostsza alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego. Jednak jeśli wolicie trochę bardziej zaawansowane urządzenia to polecam Wam zajrzeć na Tipli.pl, gdzie możecie kupić ekspres ciśnieniowy, a co więcej za tą transakcję możecie również otrzymać cashback. To fajna opcja zarabianiu przy zakupach.


Przelewowe parzenie kawy
Jeśli lubicie mocną kawę sypaną to polecam Wam ekspres przelewowy, gdyż kawa z niego na pewno postawi Was od razu na nogi. Zaparzona w ten sposób przypomina klasyczne espresso, jednak ma większą zawartość kofeiny, ze względu na dłuższy kontakt ziaren kawy z wodą. W klasycznym ekspresie przelewowym nie ma dyszy do spieniania mleka, jedna jej brak można łatwo zastąpić poprzez dokupienie oddzielnego spieniacza mleka. Możecie również zdecydować się na inne opcje i postawić na tani ekspres ciśnieniowy.
Parzenie kawy po turecku w tygielku
Ta kawa jest mocna, czarna i bardzo aromatyczna. Idealna na ciężki poranek po nieprzespanej nocy. Jednak potrzeba do jej przygotowania trochę więcej cierpliwości, gdyż niezbędny tu będzie tygielek do kawy (małe naczynie), który pozwoli na wydobycie niepowtarzalnego smaku i aromatu ziaren kawowca. Może on być zarówno stalowy, jak i emaliowany. Jak parzymy taką kawę? Zmielone ziarna kawy wsypujemy do naczynia wraz z cukrem. Można również dodać szczyptę korzennych przypraw, czyli kardamonu, cynamonu lub goździków. Najlepiej robić to w proporcji 1 czubata łyżka kawy na 1 filiżankę wody. Ja dodaję jeszcze 1 łyżeczkę cukru, dla osłody. Po dodaniu wszystkich składników nasz tygielek ląduje na niewielkim ogniu. Teraz należy podgrzać napój, jednak nie można dopuścić do jego zagotowania. Gdy na powierzchni zacznie wytwarzać się pianka, należy zdjąć tygielek z kuchenki i poczekać, aż ona opadnie. Ponownie stawiamy go na ogniu i powtarzamy rytuał jeszcze 2 razy. Na dno filiżanki nakładamy gęstą piankę i powoli dolewamy samej kawy. Pianka wtedy wypływa na powierzchnię, a fusy opadają na dno. Nasza kawa jest już gotowa do picia.


Kawa parzona we french pressie
French press to nic innego jak zaparzacz tłokowy, który pozwala przygotować dobrą kawę sypaną bez zbędnych fusów. Owszem smak kawy będzie tu łagodniejszy, niż ta parzona w kawiarce czy w ekspresie, jednak to co ją wyróżnia to właśnie szybkość i łatwość parzenia zmielonych ziaren kawowca. No więc jak to zrobić? Bardzo prosto. Należy wyjąć tłoczek ze szklanego dzbanuszka i wsypać do niego grubo zmielonej kawy. Następnie zalewamy kawę wrzątkiem i po odczekaniu od 3 do 5 minut, nasz napar jest już gotowy. Czas wydłużamy lub skracamy w zależności od tego jaką intensywność chcemy uzyskać. 
Dripper, czyli przelewowe parzenie kawy  
Dripper do kawy to niezwykle proste urządzenie, które pozwala w wyjątkowy prosty i szybki sposób uzyskać smaczny i delikatny napój. Dzięki tej metodzie wydobędziemy z kawy jej niezwykły aromat. W tym wypadku, do przygotowania kawy niezbędny będzie papierowy filtr i specjalna konewka, czyli metalowy czajniczek z wydłużonym dzióbkiem, który umożliwia strumieniowe polewania wody. W dripperze umieszczamy filtr i przelewamy go gorącą woda. To sprawi, że pozbędziemy się papierowego posmaku w naszej kawie, a dodatkowo rozgrzejemy naczynie. Dripp należy ułożyć na większym dzbanku lub kubku. Odpowiednią ilość zmielonych ziaren wsypujemy do filtra. Zagotowujemy wodę i odczekujemy chwilę, by wrzątek zmniejszył swoją temperaturę. Teraz wlewamy ją przy pomocy konewki, tak by przykryła ziarenka. Po 30 sekundach kolistymi ruchami powoli i stopniowo dolewamy resztę wody. Po 2.5 minutach mamy gotowy aromatyczny napój kawowy. 
Oczywiście sposobów na dobrą kawę jest zdecydowanie więcej. Ja przedstawiłam Wam tylko kilka z nich. Pamiętajcie, że to wybrany gatunek kawy i sposób jej parzenia wpływa na ostateczny smak naszego napoju. Jestem ciekawa czy macie jakieś swoje ulubione sposoby parzenia kawy i gatunki tego napoju? Polecam Wam zajrzeć na Mk Cafe fresh, ja osobiście znalazłam tam nie tylko kawę, ale i niezbędne akcesoria do jej parzenia.