Spaghetti a’la carbonara – pomysł na obiad

54
Pora w pełni obiadowa a więc przychodzę do Was z moim pomysłem na obiad – Spaghetti a’la carbonara. Osobiście bardzo je lubimy – cała nasza trójka i dość często gości na naszych talerzach. Co potrzebujemy do przyrządzenia tego dania? 
  • makaron spaghetti (ilość według uznania) 
  • 200 g wędzonego boczku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki tartego sera parmezan 
  • pieprz     
  • pietruszka

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Najlepiej jest zrobić to na patelni idealnie trzymającej i rozprowadzającej ciepło. Takiej, która nie przypala – w moim przypadku to patelnia Banquet Patelnia Copper, która charakteryzuje się wykonaniem z grubego odlewu aluminium oraz stalowym spodem.  Patelnia wykończona została powłoką granitową, dzięki czemu jest bardzo twarda i trwała. Warstwa nawierzchniowa jest twardsza niż teflon, zachowując równocześnie jego właściwości, nie przypala się, dobrze rozprowadza ciepło i jest odporna na uszkodzenia i odkształcenia.  Posiada stalowy uchwyt, który prezentuje się niezwykle elegancko. 
Cebulę siekamy. Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił. 
Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. Całość dusimy około 5 minut.  
W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. 
Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek wraz z posiekaną pietruszką. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. 
Przyprawiamy pieprzem do smaku. Czekamy aż sos zgęstnieje. 
Zdejmujemy patelnię z ognia.  Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. 
Smacznego!  

Wpis powstał przy współpracy z portalem KobiecePorady.pl