Odczarowujemy szpinak ;-)!

0
fot. Marta Borkowska Sepis Project. Fotografia noworodkowa, dziecięca i rodzinna.

Szpinak – każdy o nim słyszał, nikt go nie lubi ale, tak naprawdę, mało kto go jadł ;-). Widmo zielonej „papki” krąży nad nami od dzieciństwa i nie przekonuje nas nawet wielki biceps Papaja 😉 – a szkoda! 
Ta zielona roślina, to podstawowy składnik zdrowej diety, a co najważniejsze przyrządzona w odpowiedni sposób jest niesamowicie smaczna. 
Dlatego dziś spróbuję Was przekonać do szpinaku, prezentując szybki i jakże smaczny przepis na niego.
Składniki:
– szpinak (mrożony w liściach, bądź świeży), 
– śmietanka 18% 
– ser feta
– 3 ząbki czosnku
– średnia cebula
– masło
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebule zeszklić na patelni. Dodać przeciśnięty czosnek i podsmażyć chwilę razem. (uwaga czosnek lubi się przypalić). Dodać mrożony szpinak (jeśli robimy dla 2 osób wystarczy połowa opakowania). Przykryć przykrywką i poddusić, aż się wszystko rozmrozi. Następnie dodać 1/3 opakowania śmietanki 18%, odkryć patelnie i zwiększyć gaz. Mieszać od czasu do czasu. Smażyć do czasu redukcji śmietanki. (szpinak nie powinien w niej pływać, śmietana powinna wyparować). Na koniec dodajemy pokrojona fetę. (przy połowie opakowania szpinaku, wystarczy dodać 1/3 opakowania fety)
Wszystko jeszcze chwilę smażymy i doprawiamy do smaku solą (o ile jest potrzeba, gdyż feta jest słona) i pieprzem. 
Gotowe 🙂
Tak przyrządzony szpinak możemy podać np z ugotowanym makaronem. Gwarantuję, że będzie nie tylko zdrowo ale i pysznie :).