Pyszne papryczki faszerowane

0
Jako, 偶e uda艂o mi si臋 upolowa膰 sporo papryki w promocyjnej cenie 馃榾 to dzi艣 nasz pomys艂 na pyszny obiad to papryki faszerowane mi臋sem mielonym i zapieczone w piekarniku.

Do przygotowania obiadu potrzebujemy:
艂opatka wieprzowa ok 60dag
ry偶 torebka
papryka czerwona

4 szt
cebula
czosnek
oliwa
1 jajo
s贸l (do smaku)
pieprz (do smaku)
pieprz zio艂owy
cz膮ber
ser 偶贸艂ty np POLMLEK Gouda

Przygotowanie:

Ry偶 gotujemy wed艂ug wskaz贸wek na opakowaniu. Studzimy. 
Cebulk臋 i czosnek kroimy w kostk臋 i podsma偶amy na patelni z 艂y偶k膮 oliwy. 
Mi臋so dok艂adnie myjemy, nast臋pnie mielimy w maszynce. Dodajemy ostudzon膮 cebulk臋 z czosnkiem, ry偶,
surowe jajko i mieszamy. Gotow膮 mas臋 mi臋sn膮 doprawiamy do smaku sol膮,
pieprzem, pieprzem zio艂owym oraz cz膮brem. 
Papryk臋 dok艂adnie myjemy i przekrajmy wzd艂u偶 na po艂贸wki. Wydr膮偶amy gniazda
nasienne. Faszerujemy mi臋sem mielonym. Uk艂adamy na blaszce. Zalewamy papryki wrz膮tkiem mniej wi臋cej do po艂owy wysoko艣ci. Dodajemy p贸艂 kostki roso艂owej do wody. Blach臋 z paprykami przykrywamy foli膮 aluminiow膮 tak aby wszystko „si臋 dusi艂o”.
Wk艂adamy do piekarnika
nagrzanego do ok 160 stopni. Pieczemy przez ok 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy foli臋 i na ka偶d膮
papryk臋 k艂adziemy plaster 偶贸艂tego sera. Pieczemy ponownie do momentu roztopienia si臋 sera.  
Gotowe!